Gebeurtenissen 2013

Deze pagina is bijgewerkt tot 29 december 2013.

 

Maandag 15 april 2013:

Het weekend voor het eerst echt mooie temperaturen, mooi weer. We hebben zaterdag tegels gehaald in De-Bilt voor het aanleggen van een klein pad naar de bijenstal achter in de tuin. Vervolgens in dezelfde wijk allemaal sneeuwklokjes, blauwe druifjes en andere vroege bloeiers uit tuinen gehaald. Dit met toestemming van de bewoners natuurlijk. Het zit zo: de huizen worden gerenoveerd en groots aangepakt. Alles wordt door de bouw uit de voor- en achtertuin gehaald en dat gaat met een schovel, dus verwoesting op-en-top. Het leuke was dat toen we bezig waren -schoonvader heeft ook geholpen- er spontaan mensen uit andere woningen naar ons toe kwamen of we niet nog meer tegels en planten wilden hebben. Echt super, zo'n spontane positieve reacties van deze mensen. Deze plantjes hebben we dan zondag in de tuin geplant, een aardig klusje gezien de bakken bloemen die we meegenomen hadden.

Donderdag 25 april 2013:

Ik heb de buxusstruikjes verwijderd aan één kant van de tuin. Ze zijn doodgegaan, waarschijnlijk door een schimmel. Maar ik heb alweer iets nieuws bedacht om de plantentuin te beschermen voor de honden en de schapen. Een hekwerkje maken van wilgentakken. Ik moet er alleen nog een paar zien te scoren, want we hebben zelf geen takken genoeg op het moment om het werk af te kunnen maken.

Woensdag 8 mei 2013:

Wauw, de tuin komt tot leven! We hebben voor het huis een stukje tuin aangelegd. Het pad achterin de tuin naar de bijenstal ligt er inmiddels. We hebben Hedera gepland. We hebben alleen een probleem met het filter van de vijver, ik denk dat we het verkeerd aangesloten hebben, want het werkt niet zoals het moet. Het gevolg is dat ik de vijver regelmatig voor een deel moet laten leegpompen en er nieuw water in moet doen omdat de vijver anders te vuil wordt, terwijl we in principe een goed zuiveringsysteem hebben aangeschaft. We moeten er eigenlijk een kenner naar laten kijken, misschien is het met een kleine ingreep wel verholpen.

Woensdag 21 mei 2013:

Een koolmeesje heeft zich genesteld in een vogelhuisje dat aan het hekwerk hangt. De jongen maken veel lawaai als een ouder binnenkomt met voedsel. Ze zullen eerdaags ook wel gaan uitvliegen denk ik. Omdat de jongste kat van ons dit ook ontdekt heeft heb ik een gaas gespannen onder aan het huisje zodat ze er niet bij kan komen. Nu goed in de gaten houden dat de kat niet buiten is als de jongen uitvliegen.

Donderdag 30 mei 2013:

De jongen van de koolmees kijken af en toe al eens naar buiten door de opening van het nestkastje. Het zal niet lang meer gaan duren voor ze weg zijn waarschijnlijk.

Vandaag de hele dag gewerkt aan het verwijderen van een half dode buxusheg en het planten van kleine lavendelstruikjes.

Woensdag 17 juli 2013:

We hebben afgelopen week hard gewerkt in de tuin vanwege de Landelijke Open imkerijdag. Het zal wel aardig resultaat opgeleverd hebben want we kregen toch wel complimentjes over de tuin.

Ach, kijk zelf maar...

Donderdag 15 augustus 2013:

Een laat verslagje van de Open dag.

We hebben op een tafeltje materiaal neergelegd die imkers gebruiken kunnen als ze in de bijen werken. Dan nog de honingslinger neergezet zodat mensen konden zien hoe de honingramen geslingerd worden en de honing opgevangen wordt in de ruimte onderin de honingslinger waar een tapkraan in gemaakt is zodat we de honing in potten kunnen gieten.

We hebben een paspop aangekleed met een imkerpak en bovenaan de dijk gezet om mensen attent te maken op het feit dat we een opendag hebben. Over het algemeen hebben we toch redelijk veel mensen op bezoek gehad. Vooral veel kinderen. Ze konden ook van boven in een bijenkast kijken doordat we een plasticplaat op de kast hebben liggen en zo de bijen aan het werk kunnen zien.

De tweede dag hadden ook de bijen ontdekt dat we voorbeeld materiaal op de tafel hadden liggen. Althans ééntje heeft het ontdekt en haar zuster verteld waar er honing te vinden is. We hadden ook brokken met honing gevuld liggen op de tafel. Weliswaar in een plastic bakje, gesloten en wel, maar toch. Dat was niet zo'n goed idee van ze dat ze kwamen kijken, omdat we met de bezoekers juist langs de tafel moesten lopen om naar de kasten te kunnen kijken. We moesten wel alles opruimen aan materiaal en dan nog duurde het even voor ze weer vertrokken en elders hun voer gingen zoeken. Zo zie je maar weer, ook bijen zoeken de gemakkelijkste weg bij het zoeken naar voedsel.

Al met al was het voor ons een geslaagd weekend en was het leuk om mee te maken.

Maandag 7 oktober 2013:

Herfst oktober 2013. Langzaam begint de tuin weer te veranderen. Planten verliezen de bloemen en de bladeren van de bomen gaan langzaam aan verkleuren.

Daarentegen zijn er herfstplanten die nog wel bloeien, maar die zie je maar sporadisch. Het was een raar jaar wat het weer betreft. Lang koud, dan (heel) warm en droog. Een moeilijk jaar voor de bijen.

Toch heb ik nog enkele leuke foto's kunnen maken van de veranderingen in de tuin:

 

De vlier verliest al zijn bladeren, de bessen kleuren des te mooier. Ik had zo gehoopt dat de merels en/of lijsters af zouden komen op de vruchten, maar ik heb ze nog niet gezien. De hortensia bloeit zijn laatste bloemen, terwijl de eerste bloemen al weer verwelkt zijn en verkleuren. De één na laatste foto is de asperge plant die nu ook bloeit. Hele kleine bloemetjes die helaas op de foto niet te zien zijn zie ik nu. Het is een stengel vol met kleine blaadjes en bloemen, de plant zelf is heel teer en fijntjes gebouwd. Tsja, en de laatste foto spreekt voor zich.

Maandag 11 november 2013:

Nu wonen we hier toch al 3 jaar en zien we voor het eerst paddestoelen groeien in de tuin...

Vrijdag 29 november 2013:

Het is weer een rommeltje in de tuin. Takken en zakken vol met groen en bladafval. Wel overal al voedsel gehangen voor de vogels (vetbollen en zaden) waar al mezen, tortelduiven en vooral mussen op af komen. Zo af en toe een roodborstje. Gek genoeg geen merels, ondanks alle planten en struiken die we speciaal voor hen geplant hebben. Ik zie ze wel af en toe in de voortuin. Verder hebben we elk najaar ongelooflijk veel last van een mol. Die maakt enorm veel gangen. Soms neemt hij de perk van de planten en bloemen mee, wroet de knollen van de meiklokjes en blauwe druiven naar boven, die ik vervolgens ijverig weer in de grond steek. Je zal het niet geloven, maar het schijnt dat als je uitwerpselen van katten in de gangen legt, de mol wegtrekt. Aangezien dit veel diervriendelijker is dan de mollen met klemmen te vangen, heb ik inderdaad uitwerpselen -met handschoenen en een schepje- in de gangen gestopt. Je moet wat voor de natuur overhebben. Het is deze manier of de manier van mijn achterbuurman die met klemmen mollen vangt en dan de score ook nog bijhoudt.

De eenden nemen het zoals het is.

Zondag 22 december 2013:

Inmiddels is de stapel met vuilniszakken met groenafval dik verdubbeld. We hebben nog geen tijd gehad ze naar de vuilnisbelt van de gemeente te brengen.

De voederplank en de voederhangsystemen zijn erg in trek. Vooral bij de mezen, tortelduiven, mussen en de roodborst. De merels zie ik voor in de tuin die zich ook te goed doen aan de zaden die ik daar voor hen klaarleg. De tortelduiven zijn nogal vechtersbaasjes, ze slaan elkaar van de voederplank af (alsof er geen voer genoeg ligt voor allemaal. Weten zij veel...).

De mussen en mezen zijn veel relaxter. De mussen eten gewoon samen en de mezen pakken een zaadje en vliegen meteen weer weg om het ergens anders in een boom op te eten. Het roodborstje patrouilleert en komt dan af en toe heel parmantig een zaadje opeten.

We hebben gisteren gewerkt aan een nieuw alternatief hekwerk. Ik had eerst een hekwerkje gemaakt van bamboestokken zodat noch de honden noch de schapen in de bloementuin konden komen. Nadat we de wilgentakken hadden gesnoeid hebben we de lange en dikkere takken bewaard waarmee we het hekwerk hebben gemaakt. Het ziet er goed uit, al zeg ik het zelf. En wij ons maar afvragen hoe het kan dat alle lavendelstruikjes dood gaan. Bij het plaatsen van het hek hebben we ontdekt dat een mol een gangpad heeft gegraven net onder de lavendelstruiken waardoor de wortels bloot zijn komen te liggen. We zakten zo een 10 centimeter de grond in met onze schoenen. Ik ben niet echt blij met de mol(len). Na het alternatieve plan om kattenuitwerpselen in het gangpad te leggen van de mol, gaan we in het voorjaar Keizerskronen planten, dat schijnt de mol af te schrikken vanwege de geur. Eerst zien, dan geloven.

Het linkerhekwerk is het laatst gemaakt.

Nu nog enkele bramenstruiken verplanten, wat riet verplanten, een straatje aanleggen bij de eendenvijver, het filter van de vijver leegmaken (het systeem werkt niet goed) en hardnekkig onkruid verwijderen.

Zondag 29 december 2013:

De bramenstruiken verwijdert en herplant achter in de tuin, ze stonden tegen gaas geplant en groeiden niet goed meer. Vervolgens die gaten weer opgevuld met rietpollen. Hopelijk slaat alles weer aan in het voorjaar. Overigens beginnen bij ons in de tuin al verschillende bloembollen uit te lopen. Is best vroeg in het jaar in tegenstelling tot vorig jaar waar de natuur 3 weken achterliep qua ontwikkeling.