Wat weetjes over was.

04-02-2015 16:45
 
O.a. vanwege het feit dat er in de winter altijd minder te vertellen valt dan in de lente en zomer, hier een klein weetje over bijenwas:
 
 
 
* In 1744 werd voor het eerst door de Duitse imker Hornborstel vastgesteld dat bijen zelf was maken.
 
* Was wordt geproduceerd in 8 wasklieren door 12-18 weken oude werksters.
 
* 1 miljoen schubjes uit de wasklieren leveren 1 kilogram witte was. 
 
* 25 kilogram honing is gemiddeld nodig om 1 kilogram was te produceren.
 
* De kleur van was is wit, maar wordt geel door o.a. toevoeging van stuifmeel en propolis.
 
* Chemische samenstelling van was: vooral esters (*) en alcoholen.
 
* Was is onoplosbaar in water.
 
* Smeltpunt van was: 62-64 graden Celsius.
 
* Onder 18 graden Celsius kan was breken. 
 
* Was is lichter dan water: het soortelijk gewicht bedraagt 0.95.
 
*Bijenwas wordt onder het nummer E-901 voor allerlei (medische) toepassingen gebruikt.