Apitherapie

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

Inleiding:

Apitherapie (van het Latijnse APIS = bijen).

 

Betekent het medicinaal gebruik van producten gemaakt door honingbijen. Voor een goed begrip van een bijenproduct is het nodig te weten hoe de bijen  eraan komen. Hebben zij zelf het verzameld of zelf gemaakt? Hoe hebben zij het product verwerkt, welke stoffen zijn eraan toegevoegd en hoe is het product gerijpt, geoogst en verder verwerkt (door de imker).

 

Producten die in de Apitherapie worden toegepast zijn:

 

- Bijenbrood,

- Bijengif

- Bijenlucht

- Bijenwas,

- Darrenlarven, 

- Honing,

- Koninginnegelei,

- Propolis en 

- Stuifmeel

 

Therapieen op basis van producten van de honingbij bestaan al duizenden jaren en sommige zijn zo oud als de menselijke geneeskunde. Hippocrates, Grieks arts en de "vader van de Geneeskunde",  erkende de helende eigenschappen van bijengif voor de behandeling van artritis en soortgelijke kwalen.

 

Bijenproducten zijn een aanvulling op de voeding. Bij inwendig gebruik spreekt met van voedingssupplementen, bij uitwendig gebruik van cosmetica, health care of verzorgingsproducten. De kwaliteit wordt gecontroleerd gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit volgens de wettelijke regels van het Honingbesluit. (Zie ook: files.van-de-baanhoek.webnode.nl/200001750-cdbb9cebc2/voedselwetten%20op%20een%20rijtje%20bijkersgilde.pdf).

 

Organisaties:

Iemand die mensen behandelt met bijenproducten kan zich apitherapeut noemen. Men kan hiertoe een cursus volgen bij de Deutsche Apitherapie Bund, DAB, of bij de American Apitherapy Society, AAS.

Verder zijn er congressen en symposia met als thema apitherapie, bijvoorbeeld van Apimondia, de wereldorganisatie van bijenhoudersverenigingen.

Het tweejaarlijkse Apimondiacongres heeft parallel altijd een Api-expo. Ook worden er publicaties uitgegeven door Apimondia Publishing House in Boekarest, Roemenie.