Bijenbrood 

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

 

Bijenbrood (Perga) is stuifmeel dat door de bijen verzameld is en in celletjes bewaard wordt, gemengd wordt met hun speeksel en daardoor gefermenteerd wordt(*). Door het fermenteren ontstaat melkzuur, wat bijenbrood lang houdbaar maakt. Dat is belangrijk want verse stuifmeelpollen zijn niet lang houdbaar en gaan snel schimmelen en bedreven. 

Het fermenteerproces maakt de stoffen verwerkbaar. Bovendien worden de pollen in de cel voorzien van een propolislaagje en daardoor goed afgedicht. 

De naam bijenbrood is bedacht omdat Perga door de werksters als basisvoedsel voor de bijen en het broed wordt gebruikt. De gezondheid bevorderende werking van bijenbrood overtreft op verschillend gebied die van vers stuifmeel. Het probleem hierbij is dat bijenbrood moeilijk tegen enigszins beheersbare kosten te winnen is. 

 

Bijenbrood bevat in de raat ongeveer 20% water, na het oogsten wordt het gedroogd tot een vochtpercentage van 13-14% Het bevat evenwichtig samengestelde eiwitten waarin alle aminozuren voorkomen; een volledig spectrum aan vitamines: C, B1, B2, E (tocopherol), H (biotine), P (rutine), nicotinezuur, foliumzuur en pantotheenzuur; en andere biologisch actieve stoffen zoals enzymen (saccharase, amylase, phosphatase), anthocyanen, carotenoiden, flavonoiden, ferulazuren en hormonen. 

Bijenbrood bevat meer dan 25 verschillende micro- en macro-elementen zoals ijzer, calcium, fosfor, magnesium, kalium, koper, zink, selenium en andere. 

De zuurte van bijenbrood zorgt ervoor dat het, door de remming van schimmels en andere micro-organismen, zelfconserverend is. 

 

Het hoge gehalte B-vitamines in bijenbrood is verantwoordelijk voor het reguleren van de menselijke stofwisseling, voor het functioneren van het zenuwstelsel en voor het stimuleren van de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Tevens heeft het een gunstig effect op het lipidenpatroon en op de gal- en leverfunctie. Het stimuleert de eetlust en zorgt voor een hoog energieniveau. Verder heeft het een prettig kalmerende werking, is rustgevend en vertraagt het verouderingsproces. 

Aanbevolen gebruik is ongeveer 10 gram bijenbrood per dag voor volwassenen en 5 gram voor kinderen, bij voorkeur tussen de maaltijden.

 

Samenstelling van bijenbrood:

Water 20-30 g, Proteinen en vrije aminozuren 10-40 g, Vetten, 1-10 g, Voedingsvezels 0,3-20 g, Suikers totaal 13-55 g, Kalium 400-2000 mg, Vitaminen (vooral beta karoteen) 5-20 g, Foliumzuur 0,3-1 mg, Flavonoiden 40-2500 mg. 

 

 

 

(*) Fermentatie is een proces waarbij bacterien, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken, zoals bijvoorbeeld Yoghurt, bier en zuurkool.