Bijenwas

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 
 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

(Wordt nog aan gewerkt)

"Om was te kunnen maken hebben bijen speciale klieren die wasplaatjes vormen die tussen de achterste segmenten van het chitinepantser verschijnen. 

Met hun pootjes strijken de bijen de plaatjes af en vormen met hun kaken klompjes was, die ze gebruiken voor de bouw van raat. 

Voor de bouw van één celletje worden ongeveer 100 van deze klompjes gevormd.

 

Foto: Bijensijde.nl

 

Naast de eigenlijke was, die ontstaat uit suikers (fructose en glucose uit nectar), bevat bijenwas nog proteine, vitaminen, mineralen, propolis en kleurstoffen en betacaroteen.

In de geneeskunde wordt bijenwas vooral gebruikt voor omhulsels van poeders en pillen, om pijn te verminderen veroorzaakt door artrose en rheuma, en om huidafwijkingen te behandelen zoals infecties, acne en eksterogen.

Apitherapeuten gebruiken bijenwas ook in combinatie met andere bijenproducten voor de behandeling van mondslijmvlies, bij parodontitis (een bacteriele infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees), nekpijn, allergieen, ontstekingen van het ademhalingsorgaan en bij maag- en darmproblemen. 

 

Voor de import en export van bijenwas is een gezondheidsverklaring nodig voor het vrij zijn van Amerikaans vuilbroed*, trachee-mijt, de Kleine kastkever,  Tropilaelaps** en de varroa-mijt.

In verband met de toepassing voor cosmetica en farmacie is de afwezigheid van coumaphos, fluvalinaat, broompropylaat en paradichloorbenzeen van belang. Het residu niveau mag niet hoger zijn dan 0,1 tot 1 mg/kg. De was wordt gebleekt en verwerkt tot wasgranules, korreltjes zo groot als suikerkorrels. Hoge kwaliteit en zuiverheid zijn voor deze sectoren essentieel omdat hun producten worden gebruikt voor toepassing op de huid of oraal voor het toedienen van medicijnen.

 

* Amerikaans vuilbroed: (AVBHistolysis infectiosa perniciosa larvae apiumPestis americana larvae apium).

Is een ziekte van het broed van de bijen en wordt veroorzaakt door een staafvormige sporenvormende bacterie, de Paenibacillus larvae. Het bijenvolk zal uiteindelijk overlijden aan deze ziekte. Vaak worden besmette volken vernietigd. Vooral controle op bacteriesporen is van belang aangezien tijdens het bleken van de was deze niet doodgaan. 

** Tropilaelaps: een ectoparasiet mijt die zich voedt met de larven en poppen van de honingbijen. Hierdoor verzwakt een bijenvolk en zal het ten ondergaan aan virussen en dergelijke.