Koninginnegelei

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

" Ook Gelee royale genoemd. Koninginnegelei is een voedersap wat van een gewone weksterlarve een koningin maakt.

 

De ontwikkeling van een honingbij larve tot werkster of koningin is niet genetisch bepaald, maar is afhankelijk van haar voeding. Dit complex mengsel wordt aangemaakt en met zorg toegediend aan de koningin-to-be door werksterbijen. Dit 'elixer' maakt het verschil tussen een werkster en koningin gewelidig groot: een werkster leeft in de zomer 6 weken, een koningin kan 5 tot 7 jaar oud worden! Ze heeft een groter lichaam, groeit sneller en is in staat na paring ruim 2000 eitjes per dag te leggen.

 

Lang was onduidelijk welke component in koninginnegelei verantwoordelijk was voor de opmerkelijke werking. Het geheime ingredient -het eiwit royalactine - werd pas recent door de Japanse wetenschapper Masaki Kamakura ontdekt. 

Royalactine zet meerdere moleculaire processen in gang die een honingbije larve geleidelijk doen veranderen in een koningin. Opmerkelijk genoeg zorgt dit eiwit royalactine ook bij fruitvliegjes voor een verlenging van de levensduur. 

In de scriptie (2013) van Giel Detienne te Belgie werd via het gebruik van de Caenorhadditis elegans, een 1 millimeter lange rondworm, het verouderingsonderzoek getest na toediening van het eiwit royalactine. (De worm zijn genetische en biochemische netwerken komen sterk overeen met die van de mens). 

Via de levensduurexperimenten uitgevoerd tijdens dit onderzoek, waarbij de royalactine uit koninginnegelei werd geextraheerd  en toegediend aan de wormpjes, werd voor het eerst aangetoond dat royalactine uit koninginnegelei ook bij C. elegans de levensduur verlengt. Hoe hoger de concentratie van royalactine in de voedingsbodem, hoe groter het effect bleek op de levensduur. Echter royalactine blijkt ook een positieve invloed te hebben op de levenskwaliteit, de wormpjes bleven langer actief.

 

Koninginnegelei is een product van de jongste werksters uit de bijenkast, die voedersapklieren ontwikkelen door het consumeren van stuifmeelpollen (ziehier het grote belang van stuifmeel en dus planten en bloemen voor de bijen!). De afscheiding van de voedersapklieren bestaande uit eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen, gemengd met secreten uit de bovenkaakklieren vormt samen de koninginnegelei. 

 

Uit welke stoffen is koninginnegelei samengesteld?

In de gelei zijn zo goed als alle stoffen beschikbaar die ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van nieuwe gezonde cellen. Het omvat een combinatie van hoogwaardige eiwitten, aminozuren, koolhydraten, vitaminen, plantaardige olien met verzadigde vetzuren, mineralen, sporenelementen, kleurstoffen, secundaire plantaardige stoffen, antibiotisch werkende stoffen en plantaardige hormonen (fytohormonen). 

 

Samenstelling koninginnegelei per 100 gram:

* water, 60-70 gram

* suikers 10-23 gram

* proteinen en aminozuren 9-18 gram

* vetten 4-8 gram

* mineralen 0,8-3 gram

* kalium 0,2-1 gram

* magnesium 0,2-1 gram

* calcium 25-85 mg

* ijzer 1-11 mg

* niacine 4,5-19 mg (Vit B3)

* pyridoxine 0,2-5,5 mg (Vit B6)

* thiamine 0,1-1,7 mg (Vit B1)

* pantotheenz 3,6-23 mg (Vit B5)

 

.