Propolis

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

(Wordt nog aan gewerkt)

Propolis is een kleverig, harsachtigmateriaal, dat ook wel kithars wordt genoemd. 

Door de honingbijen wordt propolis gebruikt als afdichtmateriaal in gaten en kieren van de bijenkast. Daarbij dient het ook om het binnenste van de kast te desinfecteren. Want propolis geldt vanwege zijn anti-bacteriele, anti-virale en fungicide werking als natuurlijk antibioticum. 

 

De cellen in de raten worden, voordat de koningin er een eitje in legt, met een dun laagje propolis gedesinfecteerd. Ook ongewenste indringers, die doodgestoken worden en te groot zijn om naar buiten te worden gesleept, zoals muizen, wordt propolis toegepast. 

Ze worden gemummificeerd.

 

Men kan de propolis als multifunctioneel medisch wapen van een bijenvolk beschouwen. Vanwege zijn antibacteriele eigenschappen maken ook mensen steeds meer gebruik van propolis in de geneeskunde. 

 

Wat bevat propolis dat al zo lang deze helende werking wordt toegeschreven?

Het hoofdbestanddeel bestaat uit harsen, die door de bijen uit knoppen van boombladeren en bast wordt verzameld. In de bijenkast zelf wordt deze hars van de pootjes gekauwd en met bijenwas en stuifmeelpollen gemengd. Om dit brouwsel nog soepeler te maken wordt er dan nog eens speeksel van de bijen aan toegevoegd. 

 

In propolis vinden we verschillende zuren zoals Acetylsalicylzuur, een pijnstillend, koortsverlagend, ontstekingsremmend en is een antistollingsmiddel. Dit zuur bevindt zich ook in onze Aspirine tablet.

Ook werden er 26 verschillende flavonoiden gevonden in propolis. (Flavonoiden Wikipedia: spelen een belangrijke rol in de plantenstofwisseling, voornamelijk als groeiregulatoren en bij de bescherming tegen ultraviolet licht, oxidatie en hitte. nl.wikipedia.org/wiki/Flavono%C3%AFde).

De meeste flavonoiden hiervan zijn werkzaam tegen bacterien, virussen en/of schimmels. Sommige hebben een krampstillende werking, bevorderen de galafvoer of zijn pijnstillend, remmen ontstekingsreacties stimuleren de vorming van antistoffen en bevorderen de groei. 

Door een gunstige invloed op de bloedvaten en rode bloedcellen gaan ze het ontstaan van slagaderverkalking en trombose tegen. 

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat de verschillende bestanddelen van propolis niet slechts afzonderlijk werkzaam zijn  maar vaak elkaars werking versterken (Wiebe Braan, 2013).

 

Er werden zo'n 270 stoffen gevonden waaronder mineralen, vitaminen en sporenelementen, die propolis maken tot een cocktail van waardevolle natuurproducten, die werken tegen bacterien en virussen.

Behalve bij wondheling wordt propolis ook toegepast bij verkoudheid en allergieen, terwijl het een overdadige histaminedistributie tegengaat.

 

Propolis remt de pijn veroorzakende prostaglandinen, bestrijdt vrije radicalen en bindt giftige zware metalen. Bescherming van de huid, tandvlees en slijmvlies wordt aan propolis toegeschreven. Dankzij deze eigenschappen wordt propolis zowel in de tandheelkunde als in de diergeneeskunde en geneesmiddel gebruikt. 

 

Niet alle propolis is hetzelfde. Diverse onderzoekers hebben aangetoond dat de samenstelling van propolis per streek verschilt. Afhankelijk van de bodemgesteldheid, klimaat en hoogte varieren de boomsoorten, daardoor verschilt vooral de samenstelling van de etherische olien.

 

Belangrijkste stoffen aanwezig in propolis:

Chroom, mangaan, selenium, vanadium, kobalt, molybdeen, silicium, ijzer, nikkel, tin en zink".