Stuifmeel

 

Uit: "Apitherapie, gezondheid uit de bijenkast"

Auteurs: Klaas Sluiman

Uitgever: Bijkersgilde

Uitgave van de Stichting Bijkersgilde en onderdeel van de Cursus Specialist Bijenproducten.

 

Let Op:

De informatie in dit boekwerkje is bedoeld als educatief onderdeel van de cursus Specialist Bijenproducten van de Stichting Bijkersgilde en is niet bedoeld als basis voor diagnose of behandeling, noch als vervanging van behandeling door een bevoegde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

De uitgever wijst elke aansprakelijkheid die direct of indirect voortvloeien uit informatie op deze pagina's nadrukkelijk van de hand.

 

"Polen (of stuifmeel) is het onderdeel van de plant dat der mannelijke kiemcel naar de vrouwelijke bloem brengt met het doel deze te bevruchten. Een pollencel is zo klein dat deze alleen onder een microscoop is te zien. In 1 gram stuifmeel zitten 14.000 tot 300.000 pollen, afhankelijk van de plant want iedere plant heeft zijn specifieke pollenvorm, -kleur en -grootte. Daardoor kunnen ze feilloos worden geidentificeerd.

 

Pollen bevatten koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, enzymen, fytohormonen (deze regelen de stofwisseling van de plant) en etherische olieen.. Deze pollen worden als waardevol voedselsupplement gezien. 

De chemische samenstelling van stuifmeel verschilt per plantensoort. De beste stuifmeelleveranciers in NL zijn de hazelaar, de wilg, de populier, de esdoorn, fruitbloesem, de braam en de framboos, weegbree, distels, klavers en klimop.

 

De international Commission for Plant Bee Relationship heeft richtlijnen opgesteld voor pollengehalte in relatie tot de naamgeving:

* Groep ! (minder dan 20.000 pollenkorrels per 10 gram): bijv de linde, de robinia en de distel mag de naam al aan de honing worden gegeven bij percentages vanaf 20%,

* Groep !! (tussen de 20.000-100.000 per 10 gram): bijv fruitbloesem, de klaver, koolzaad en boekweit mag de naam worden gegeven bij percentages boven de 45%,

* Groep III (tussen 100.000-500.000 per 10 gram): Bijv phacelia, tamme kastanje en vergeet-mij-nietjes dan moet 80-90% van de pollen tot deze soort behoren,

* Groep IV (500.000-1 miljoen per 10 gram): enkele pollenrijke honingen en pershoningen en als laatste

* Groep V (1 miljoen of meer): pershoning.

Als er bruine schimmelsporen aanwezig zijn in even grote hoeveelheden als de pollen, dan is de honing overwegend bladluishoning.

 

In de algemene natuurgeneeskunde heeft verse stuifmeel nog niet veel kansen gehad, omdat de verwerking omslachtig is. Pollen moeten bij de oogst meteen dezelfde dag worden geconserveerd. Het wordt daarvoor gedroogd en diepgevroren of door honing gemengd. 

 

Stuifmeel bevat vele stoffen die door de mens als gezond worden ervaren. Stuifmeel heeft bloedzuiverende en anti-biotische eigenschappen.

Bij leverklachten heeft een pollendieet zijn waarde bewezen. Bij chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen en depressiviteit zijn positieve resultaten bekend. 

Het reguleert de darmwerking, geneest bloedarmoede bij kinderen, wordt gebruikt tegen ouderdomskwalen, menopauzeklachten, prostaatvergroting, neerslachtigheid, lusteloosheid en stress (Chauvin en Caillas).

Vanwege de grote hoeveelheid micronutrienten wordt het door sporters gebruikt voor optimalisering van de voedingsconditie. 

Ook bij hooikoorts, astma, keelpijn en verkoudheid worden stuifmeelpollen ingenomen. Een eetlepel per dag. 

 

Chemische samenstelling van stuifmeel (die overigens ook verschilt per plantensoort):

Eiwitten gemiddeld 24% met een minimum van 7,5 en een maximum van 35%,

Vetten gemiddeld 4,8% met een minimum van 1 en een maximum van 15%,

Suikers gemiddeld 27% met een miminum van 15 en een maximum van 45%,

Fosfor gemiddeld 0,53% met een minimum van 0,1 en een maximum van 0,6%,

Kalium gemiddeld 0,58% met een minimum van 0,15 en een maximum van 1,1%,

Calcium gemiddeld 0,225% met een minimum van 0,1 en een maximum van 0,5%,

Magnesium gemiddeld 0,148% met een minimum van 0,1 en een maximum van 0,35% en

Natrium gemiddeld 0,44% met een minimum van 0,15 en een maximum van 0,8%.

 

Micro-elementen: 

Mineralen: kalium, magnesium, calcium, ijzer, fosfor, zwavel, mangaan, silicium en koper. 

Vitamines: B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, vit C, Patoteenzuur, in mindere mate vit A, D, E, K en rutine.

 

 

 

 

Zie ook:

Uit: Bijenhouden 2010/10, oktober 

Auteur: Henk van der Scheer en Mari van Iersel

"Zonder stuifmeel geen vitale bijen"

NBV Nederlandse Bijenhoudersvereniging

eiwitten en eiwit- vetlichaam.pdf (84069)