De Wesp.

Het is moeilijk om de uiterlijke kenmerken tussen een bij en een wesp te onderscheiden.

We kennen allemaal wel de duidelijke wespentaille bij de wesp, maar verder ........

 

Zowel bij de wespen als de bijen bestaan er solitair (op zichzelf) levende als sociaal levende exemplaren waarvan de laatste groep in kolonies leven.

Tussen de verschillende honingbij rassen bestaan er kleurverschillen in pantsers:

ze kan zwart/bruinachtig zijn, de inheemse honingbij is meer zwart van kleur, maar sommige bijen hebben ook een geelachtige kleur die weer op de wesp lijkt.

De wesp is geel met zwart gekleurd.

Bij de wespensoort bestaan er verschillen in grootte, zo is

- de werkster van de gewone wesp (paravespula vulgaris L.) 10-15mm groot en de koningin 20mm groot is.

- de werkster van de Duitse wesp (Paravespula germanica F.) is 12 tot 15mm groot; de koningin rond de 20mm.

- dan hebben we nog de Europese Hoornaar (ook een wespensoort) werkster 18-25mm en de koningin 25-35mm!

(Hiertegenover zijn werksters van de Europese honingbij ongeveer 16 mm, de koningin rond de 20mm).

 

Ook de wesp is een nuttig insect. Op zijn menulijst staan veel schadelijke en ziekte verwekkende insecten zoals vliegen, (langpoot)muggen, rupsen, vlinders, sprinkhanen, krekels, libellen, spinnen, (stervende) bijen en vlees van kadavers. Met zijn kaken vermaalt de wesp het vlees en voert hiermee de larven in het nest. Als wederdienst braken de larven een energierijke zoetstof op die weer als voedselbron gebruikt wordt door de volwassen wespen.

Naarmate het zomerseizoen ten einde loopt en de koningin stopt met eieren leggen vanwege de kou én de laatste larven in het wespennest volwassen zijn geworden, valt de wederzijdse afhankelijkheid van de voedselbron ook weg. De volwassen wespen zijn nu afhankelijk geworden van andere voedselbronnen, zoals natuurlijke suikers van vruchtvlees en sap van rijp fruit, maar ook van onnatuurlijke koolhydraten: suiker leverende producten zoals bijvoorbeeld frisdranken.

Bij de eerste nachtvorst rond oktober sterft het wespenvolk, maar niet voordat zij rond augustus-september nieuwe koninginnen hebben opgevoed. De rond die tijd uitgekomen darren bevruchten de jonge koninginnen. De darren sterven na de bevruchting, de bevruchte jonge koninginnen zoeken een schuilplaats voor de winter waar zij een winterslaap houden van 6 tot 7 maanden.

Een (oude) wespenkoningin en gevolg overlijden bij de eerste nachtvorst rond oktober.

Wespen bouwen hun nesten meestal in de grond (bijvoorbeeld in oude muizenholen), in bomen of grote struiken, in spouwmuren, vlieringen of schuren.

In het voorjaar (rond april) bouwt een overwinterende wespenkoningin in haar ééntje het begin van nieuw nest. Zij gebruikt hiervoor een grijs- of bruingeel papier-achtig materiaal, wat verkregen wordt door het afknagen van zacht hout en andere vezels en dit te mengen met water of speeksel.

Na het leggen van de eerste eieren voedt de wespenkoningin zelf de larven op totdat de opgegroeide werksters (na 3 tot 5 weken) haar werk overnemen. De wespenkoningin wordt dan gevoed door haar dochters en concentreet zich hierna op het leggen van eieren.

Een goed ontwikkelt wespennest bestaat uit ongeveer 5000 wespen.

Een wesp kan meerdere keren achter elkaar steken, dankzij een steekapparaat met een angel zonder weerhaak.

Mocht u een insect bij uw tafel aantreffen rond de maanden augustus/september kunt u er zeker van zijn dat u meestal met een wesp te maken heeft en niet met een honingbij.

 

Overzicht wespensoorten.