Gebeurtenissen 2015

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 13 november 2015.

 

Maandag 5 januari 2015:

En ja, alweer aan het werk in de tuin, en dan te bedenken dat we nog niet eens 1/4 deel verricht hebben. Er staat ons nog zoveel te wachten!

Maandag 12 januari 2015:

We hebben dit weekend een nieuwe haan opgehaald. Deze mag de komende jaren de hennen dekken. De oude haan gaat naar een Zijdehoender fokker, althans als het vervoersverbod in zijn omgeving opgeheven is. Tot die tijd loopt hij nog bij zijn eigen hennen. De nieuwe haan hebben we apart in een hok zitten welke we kunnen verduisteren tegen het te vroeg kraaien (en last krijgen met de buren hierdoor), maar hij kan de andere kippen wel zien (en zij hem natuurlijk). Nu hebben we 3 hanen die kraaien...de oude haan, de nieuwe haan en een haantje van dit jaar. Overigens deze laatste is ook erg mooi van kleur alhoewel ik geloof dat de serieuze fokkers dat rood/bruin niet mooi vinden op de vleugels. Het grappige is dat de nieuwe haan lijkt op ons eigen gefokte haantje van dit jaar.

Ik hoop gauw eitjes te krijgen van de Carolina eendjes bij ons zodat ik ze kan laten uitbroeden door een broedse hen. Dat schijnt prima te kunnen, het is iets anders dan het laten uitbroeden door een eend, maar onze eenden broeden niet en dus moeten we steeds de eieren weggooien als de kraaien en/of eksters ze niet hebben gevonden. Uitbroeden onder de kip is beter dan in een broedmachine. Kuikens die op natuurlijke manier zijn uitgebroed, broeden later zelf ook. Die uit een broedmachine schijnen dat niet te doen. Blijkbaar komt onze mama eend uit de broedmachine aangezien zij zelf niet de drang heeft om te broeden....

De oude haan. Ik vind het jammer dat hij weggaat omdat ie zo mooi is. Ik hou wel van die kleuren.

De jonge haan van onze eigen fok:

De nieuwe haan (geb. in 2014):

Dinsdag 13 januari 2015:

De "oude" haan is vanmorgen opgehaald door een fokker. Het haantje van dit jaar uit eigen fok voldoet niet voor serieuze fok i.v.m. het feit dat hij aan één teen twee nagels heeft groeien. Hij blijft lopen hier, we zetten hem wel op Marktplaats enzo in de hoop dat er iemand is die hem toch mooi vindt en hem komt ophalen. Het nieuwe haantje wordt inderdaad precies hetzelfde van kleur als het haantje van onszelf. Leuk. Ik vind het een mooie kleur.

Woensdag 14 januari 2015:

Ik had gisteravond de nieuwe haan bij de andere kippen in het nachthok gezet, verwachtende of hopende dat de hanen elkaar zo zouden accepteren. Dat was niet het geval vanmorgen, eenmaal het hok uit begonnen ze te vechten. Ik heb de nieuwe haan weer even apart gezet en ga het vanavond nogmaals proberen. 

Donderdag 15 januari 2015:

Ik heb de hanen weer bij elkaar gezet gisteravond en alle kippen een beetje besproeid met lavendeltinctuur in water opgelost; wat achteraf helemaal niet nodig bleek te zijn, want nadat ik ons jonge haantje op Marktplaats had gezet werd hij al gisteravond al opgehaald. Nu maar hopen dat hij goed terecht komt. Geeft wel weer rust in het hoenderhok.

Donderdag 22 januari 2015:

Vanmorgen toch maar het buiswerk van de vijverpomp ingepakt met plasticnoppen verpakking en het grote filter leeg laten lopen. Ik ben veel te bang dat door het vriezen, al is het maar matig, het water gaat bevriezen in de pijpen nu de pomp niet aanstaat. Met alle gevolgen vandien.

Woensdag 21 januari 2015:

De twee witte (nieuwe) hennen zonder baard die we kortgeleden hadden aangeschaft heb ik aan een mevrouw gegeven die nieuwe kipjes zocht. Ik wil het liefst alleen gebaarde zijdehoenders zodat ik weet dat alle kuikens die geboren worden ook gebaard zijn. Vandaag zag ik op facebook foto's van de hennetjes in hun nieuwe omgeving samen met drie andere hennen, het gaat goed, de hennen accepteren elkaar alleen moeten de zijdehoenders nog leren dat ze een trappetje op moeten om in het nachthok te komen.   

Maandag 9 februari 2015:

Vandaag de eendenvijver schoongemaakt. Er lag weer een aardig laagje zand, blad en ander spul op de bodem. De vijver rook ook niet fris meer doordat de pomp het niet meer doet. Ik hoop dat we hem weer aan de praat krijgen, want anders mag ik over niet al te lange tijd weer de vijver gaan schoonmaken, en dat is zo'n vies werkje.

Dus met een emmertje het water uit de vijver gehaald, vervolgens de bodem met een blik (jawel) en een borsteltje schoongemaakt. Anders heeft het nog niet veel nut natuurlijk. Ik kwam 5 dode muizen tegen in het water en een aantal kikkers -levend- waaronder een koppeltje (zeg je dat zo bij kikkers?)

Nu loopt de vijver weer vol met schoon water en kunnen de eenden straks zich weer gaan wassen in schoon water. 

Zondag 15 februari 2015:

Vandaag in de tuin gewerkt.

De dode appelboom verwijderd, de nectarineboom ervoor in de plaats gezet, stenen uit de tuin gehaald en wit zand weggeschept. 

Dinsdag 7 april 2015:

De schapen zijn vandaag weer voor het eerst het gras op gegaan op de dijk voor het huis. Ze hebben het prima naar hun zin..

Verder hebben we 3 zijdehoender kuikens aangeschaft bij een erkend fokster in Hank. Helaas weten we niet welk geslacht de kuikens hebben, dus dat is nog een verassing. Afwachten maar.

En sinds dit weekend zijn er 2 hennen van onszelf broeds. Een van hen heeft 3 eieren van de eenden onder zich liggen in de hoop dat ze de kuikens uitbroed, maar we verwachten van niet, de jaren ervoor is dit ook niet gelukt. Misschien waren de eieren zelfs niet bevrucht toen. 

Woensdag 13 mei 2015:

Hier enkele fotoootjes van de drie kuikens op dit moment. Ze lopen tussen de andere kippen nu, maar trekken nog met elkaar op. Het zal nog wel even duren voordat ze bij de andere hennen gaan overnachten uit zichzelf.

Wat is het, haan of hen, geen idee.

Wat een verschil hé qua kleur ook ten opzichte van de foto waar ze nog echt kuikentjes zijn.

De ene hen die aan het broeden was heeft geen kuikens uitgebroed. De andere hen heeft drie kuikentjes gekegen en zoals verwacht waren de eendeneieren toch niet bevrucht.

 

Begin april van dit jaar, ontdekten we een (wij denken) een merelnest. Er was een nest bovenop een ander nest gebouwd, een beetje moeilijk zichtbaar op de foto.

Vandaag zag ik een jong zitten, per toeval, wat volgens mij op uitvliegen staat. Ik heb al een kat binnen opgesloten zodat dit jong veilig uitvliegen kan.

Zaterdag 30 mei 2015:

Na lang nagedacht te hebben, hebben we besloten de eenden bij de kinderboerderij van de Merwebolder te brengen. Ze hebben daar wel 10x zoveel meer ruimte dan bij ons thuis. Naast het feit dat ze onder meerdere soortgenoten zijn. Blijkt trouwens achteraf, dat de vrouwtjes eend een kruising is tussen een Carolina eend en een Mandarijn eend. In zo'n geval zijn de vrouwtjes onvruchtbaar. Wellicht de verklaring waarom wij steeds geen jongen hadden. 

En dus ben ik hun ruimte gaan afbreken om weer op te bouwen later tot een zithoek.

Om uiteindelijk tot dit te komen:

Zaterdag 6 juni 201:

Zoek het winterkoninkje, het zit er echt: kijk maar eens goed in het centrum van de foto.

Oja, een hommelnestje weggehaald bij een mevrouw die het eng vond voor haar kinderen die in de buurt ervan hun schommel hadden staan.

Moet je kijken wat een oud kastje die de hommelkoningin heeft uitgekozen, we moesten het gewoon dichtplakken uit angst dat het uit elkaar zou vallen bij het verhuizen van het nest. We hebben er wel hartelijk om moeten lachen, zo klungelig zag het eruit.

Maandag 20 juli 2015:

Jawel hoor, ...de Japanse wijnbes-tak gaat spontaan (?) dood; zitten er net vruchten aan te komen. Grrrrrrr, frustratie. 

Waarschijnlijk (weer) door spuitschade veroorzaakt....

Vond ik in de tuin springend van de ene kant naar de andere kant van de tuin, katten en al trotserend:

Klein hé?!

 

Zie ik een van de kippen enthousiast pikken op de grond waarvan ik dacht dat het een worm was, maar ze kreeg hem niet zo goed te pakken blijkbaar, want ze bleef maar pikken op de grond. Ben ik eens gaan kijken wat het dan zou zijn wat ze probeerde te bemachtigen. Bleek het een salamandertje te zijn die zich opgerold had en zich voor dood hield. Althans, ik dacht eerst dat het al dood was door dat aanhoudende gepik van de kip en had het diertje op mijn hand gelegd. En terwijl ik er mee naar het huis loop voel ik iets bewegen. Na het even bij te laten komen van zijn/haar avontuur op een ontbijtbord (zie het bloemmotief op het bord) hebben we hem/haar vrijgelaten in de voortuin bij de vijver zodat het ook voor eventuele andere rovers veilig zou zijn. 

Overigens een erg klein beestje nog gezien de grootte ervan ten opzichte van het bloemmotief op het bord. 

En dan last but not least:

Raymond die een hommeldame bijtankt met een druppel honing, als je goed kijkt kun je de tong zien van de hommel.

Deze dag kán gewoon niet meer stuk (behalve de karpervijver die we niet aan de praat krijgen, althans, de pomp werkt wel, maar waarschijnlijk zit er een verstopping in het buizenstelsel naar de pomp toe. We willen een riskante poging wagen de verstopping weg te krijgen door even de hoge druk te gebruiken in de buizen weliswaar met het risico dat we het afzuigdeksel losblazen op de bodem van de vijver).

Maar ziehier, een langgewenst diertje gevonden, de groene kikker: En wederom uitgezet bij de vijver in de voortuin, wordt een druk plekje daar...

En toen moesten we het net over de vijver leggen want terwijl we bezig waren om de buis door te spuiten met de hogedrukreiniger sprongen er al twee vissen uit de vijver. We hebben het vandaag niet voor elkaar gekregen, morgen een andere poging.

Maandag 3 augustus 2015:

Ben wat laat met vertellen, maar we hebben de verstopping gevonden in de buis van de vijver, namelijk een dode kauw. Erg vies om te vinden en er uit te halen. Wel blij dat de vijver hiermee even gemaakt is. Nu nog die alg te lijf gaan. Waarschijnlijk is de transmitter (noem je dat zo) tussen de UV-lamp en de stekker ervan, denken wij, kapot en werkt de lamp dus gewoon niet. We kunnen lampen blijven kopen, maar zo schiet het niet op natuurlijk. Ik moet met de koikarper verkoper (waar wij ook de pomp en dergelijke hebben gekocht) om advies vragen hierover. Wordt dus weer vervolgd.

 

Komen we gisteren in de achtertuin, waar enkele bijenkasten staan, vinden we veel wespen in de wilgentakken. Eerst snapten we het niet zo goed waarom, maar toen we beter keken zagen we allemaal bladluis zitten. We hebben ooit zoiets eerder gezien vorig jaar toen we ook veel wespen zagen in een knotwilg langs een fietspad. Nu snappen we dat de wespen de zoete stof opnemen die de bladluis afgeeft bij het consumeren van de sappen van de boom. 

Bijen  willen dat ook wel doen, maar die hebben we niet gezien daartussen.

Dinsdag 15 september 2015:

Zo van de een op de andere is je buxusheg gewoon helemaal kaalgevreten.

Blijkt het dit jaar een plaag te zijn: de buxusmot. Ik had er zelf nog nooit van gehoord maar zag wel af en toe een mooi vlindertje voorbij komen die ik nog nooit eerder had gezien, dat bleek dus de buxusmot te zijn. 

Nou ja, het is zonde van de heg, dat wel, maar ons geeft het weer een kans om de tuin anders in te richten, zo zie ik het dan maar.

 

Dinsdag 22 september 2015:

Vandaag 5 hanen weggebracht. Tsja, niet elk kuiken wordt een hen. Ze gaan naar een Zijdehoender fokker en die verkoopt ze door aan andere mensen die graag een toom kipjes wil aanschaffen.

Nu nog even afwachten hoe de laatste 2 hanen uitgroeien en hoe mooi ze worden. Ik wil graag warmere kleuren fokken, geen zwart, grijs, wit maar meer roodachtig. 

Zondag 3 oktober 2015:

En gistermorgen zijn de "reuzen" naar buiten gegaan. Kunnen ze rondlopen in gezelschap van de kippen. Die vonden het overigens wel erg spannend die grote dieren om hun heen, maar vandaag lopen ze alweer samen rond alsof het nooit anders is geweest.

Zowel de man als vrouw hebben een eigen hok om in te overnachten.

We hebben foto's van beiden gemaakt in de armen van Raymond om te laten zien hoe groot ze nu zijn, en dan te bedenken dat ze nóg een jaar langzaam uitgroeien...

Maandag 30 oktober 2015:

Meneer en mevrouw konijn hebben besloten dat het stuk waar ze op lopen samen met de kippen voor hun te saai is. Ze gaan ergens door of over het gaas heen en wat we ook doen om dit te verhinderen, ze komen altijd samen in mijn bloementuin uit.

Dramatisch is het niet, er bloeit niets meer en de natuur gaat in de winterrust, wat wel dramatisch is is dat ze een gat gegraven hebben onder het plateau waar de bijenkasten op staan. Aangezien het grote konijnen zijn hebben ze ook een dito gat gegraven. Je hele been verdwijnt erin. En aangezien het onder de bijenkasten ligt moesten we wel degelijk uitzoeken waar ze door of over de omheining gingen.

Dus, gelukkig was het mooi weer, ben ik op een tuinstoel bij hen en de kippen gaan zitten en heb net zolang gekeken totdat ik zag waar ze probeerde doorheen te gaan. En natuurlijk was dat in dat gedeelte van de omheining waar je niet bij stil hebt gestaan dat dat een mogelijkheid zou kunnen zijn.

Dus helemaal gebarricadeert totdat ze er niet meer door konden kruipen. Althans, dat hoopte ik maar.

En dan later netjes afwerken als Raymond thuis is in het weekend om te helpen hierbij.

Een foto van het gat volgt nog. Aangezien de bijen deze dagen gebruik maakten van het mooie weer kon ik geen foto maken van het gat. Zodus.

 

Dan misschien toch maar bij het hekje erover springen?

Vrijdag 6 november 2015:

Blijkt dat de gekochte kuikens, waarvan op 13 mei 2015 een berichtje staat op deze pagina, alle drie hanen zijn geworden. Nu is dat niet zo dramatisch want van één haan wisten we vrij snel dat we er niet mee wilde fokken, dus die heeft inmiddels al een ander huis gevonden. Houden we even de buff en de rode kleurslag aan. Uiteindelijk zijn de hanen bijna uitgegroeid en hebben we voor de rood kleurige haan gekozen, dus de buff moet een nieuw huisje krijgen. Even op marktplaats zetten en hopen dat er iemand is die hem graag hebben wil.

Hier de heren nog even als kuikentjes:

Donderdag 12 november 2015:

Vandaag ijverig bezig geweest de tuin een beetje herfst/winterklaar te maken:

Begonnen met het "laantje" achter in de tuin naar de kippen en konijnen toe. Eigenlijk was ik van plan om de struiken die we afgelopen zondag uit de moestuin hadden gehaald te planten in de achtertuin, maar aangezien de struiken langs het pad me in de weg stonden ben ik daar maar mee begonnen. Het levert een aardige berg takken op. 

Ik kreeg steun van Phoebe aan het eind van het werk, ik denk dat ze mij wou laten weten dat ik goed werk verricht heb.

 

Het begin:

Dan na 1 uurtje werk:

En tenslotte:

En dan Phoebe die inspectie verricht, of zoekt ze gewoon naar eventuele muizen?

Dit waren overigens de struiken die ik planten moest, wellicht kom ik daar morgen aan toe, hopelijk.

Vrijdag 13 november 2015:

Vandaag de struiken geplant achter in de tuin die we uit de moestuin hadden gehaald afgelopen zondag. 

Ik heb ze nog niet allemaal een plekje kunnen geven en moet even nadenken waar ik de laatste nog kan planten. De bijenkast die daar staat moest even gesloten worden zodat ik niet in de vliegroute van de bijen liep, want dat zullen ze denk ik  niet zo plezierig hebben gevonden. Het zou vanavond gaan regenen wat voor de nieuw geplante struiken helemaal goed zal uitkomen. Alleen de "storm" die verwacht wordt is dan weer wat minder.

Dus, dit is eerst versleept naar achteren:

Tsja, en dan moeten alle wilgen nog geknot worden, de fruitbomen nagelopen worden in verband met takken die nog gesnoeid moeten worden door de storm van vorig jaar. Dus voorlopig zijn we nog lange na niet klaar in de tuin. Eigenlijk beginnen we pas. Maar ja, door het zachte weer valt het blad ook niet zo hard.