Gebeurtenissen 2019

Maandag 9 september 2019:

 

Tsja, het jaar is al bijna weer voorbij. Het is niet te geloven....

 

Welnu. Ik heb niet veel gedaan afgelopen jaar in de tuin geloof ik. Dat kwam het meeste doordat ik veel aan het schilderen geslagen was, hoewel ik nu moet zeggen dat zelfs van dat schilderen niet veel meer te recht komt de laatste 2 maanden en eerlijk gezegd snap ik het niet zo erg van mijzelf. Ik weet niet of zoiets bestaat als inspiratie, maar die heeft mij voorlopig verlaten merk ik. Zal die ook terugkomen? Eerlijk gezegd hoop ik het wel.

 

Wat er wel gebeurd is is dat we de vijver weggehaald hebben. Het was voor de vissen beter om een nieuw huis te krijgen dan zo voort te moeten gaan in een vijver waar we steeds mee in gevecht waren om hem schoon te krijgen en wat ons dus gewoon niet lukte. Dan moet je gewoon een beslissing nemen en de vissen een beter huis gunnen. Zo gezegd, zo gedaan. Twee tiener jongens, ik denk zo'n 17 a 18 jaar oud (of ik ben gewoon onwijs slecht in gokken), kwamen de vissen ophalen. En er zaten grote jongens tussen, dus ze hadden er wel de handen vol aan om de vissen te vangen en over te zetten in een andere bak. Uiteindelijk is het hen dan gelukt. Een van hen is later nog de ombouw van de vijver komen ophalen en dat heeft echt wel wat voeten in de aarde gehad. 

Het afbreken van de vijver hebben we met onze zwager gedaan die aardig sterk is, want mij lukte het niet in mijn eentje de panelen los te krijgen uit de grond. 

Het afbreken of losmaken was in zo'n 2 uur gebeurd uiteindelijk. 

Een krater blijft over:

 

Raymond wil later op die plek een ondiepe vijver maken met zoveel mogelijk oeverplanten  en een zelfzuiverend systeem van waterplanten. Daar heb ik al helemaal geen verstand van laat staan dat het mij enthousiast kan maken. Ik zie alweer meteen allerlei gevaren zoals honden in de vijver, veel kikkers en padden -die overigens hartelijk welkom zijn, maar we hebben een teckel die kikker verslaafd is en waar ik nu al achteraan ren om kikkers uit haar bek te bevrijden. Overigens, wat gebeurt er als er per ongeluk een kip van mij in de vijver terecht komt? Het diertje zal er ook weer uit moeten kunnen komen...

Nou ja, het is nog lang niet zover......

 

Aangezien we geen schaapjes meer hebben ben ik planten op de dijk gaan planten. Verschillende soorten, bloeiers voor de insecten. Het is nog niet klaar. Ik heb zaden opgevangen van planten die ik verder wil zaaien in de tuin. Ze moeten nog drogen verder en ik  moet me een keer bij de kladden vatten en ze gaan planten voor het komende jaar. Er zitten veel stokrozen bij en kaasjeskruid, hele goede insecten minnende planten. 

We hebben foto's gemaakt van vuurwantsen die bij het kaasjeskruid lopen. Raymond had hen gegoogeld op Wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Vuurwants

 

"De vuurwants is een omnivoor; ze leven voornamelijk van sappen uit bladeren of zaden van planten die met de zuigsnuit of rostrum worden leeggezogen. Ook worden wel wondsappen opgenomen uit de boomschors, waardoor soms grote aantallen vuurwantsen op de boombast zijn te zien. De wants wordt vaak aangetroffen rond de stam van de lindeboom (Tilia), maar ook andere planten zijn geschikt zoals Robinia pseudoacacia en kaasjeskruid (Malva).

De vuurwants zuigt voornamelijk plantensappen, maar vult het menu aan met het leegzuigen van dode insecten en soms wordt actief op andere insecten gejaagd. Ook soortgenoten worden hierbij niet ontzien."

 

Image may contain: plant, outdoor and nature