“Als de honingbij van het aardoppervlak zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar leven. Geen honingbijen meer, geen bestuiving meer, geen planten, geen bloemen, geen dieren meer, geen mens meer". Albert Einstein.

Koninginnegelei 

Koninginnegelei is een stof die door de jonge bijen, niet ouder dan 14 dagen, wordt aangemaakt via de voedselklieren in hun kop. Met deze stof worden de bijenlarve de eerst drie dagen van hun bestaan gevoed. Vervolgens krijgen zij daarna een mengsel van honing en stuifmeelpollen te eten.

Een koninginnenlarve echter krijgt haar gehele leven koninginnegelei gevoed. Dit maakt het ook mogelijk dat een koningin groter wordt dan de andere bijen, maar ook als enige vruchtbaar is. Een koningin kan makkelijk 5 jaar oud worden. Afhankelijk van het seizoen worden de gewone bijen (werksters genoemd) zo'n 6 weken oud.

 

Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken geur.

 

Het bevat o.a:

* Vit B2, B3, B4, B5, B6 welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding,

* Koper en Vit B6 wat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem,

* Vit B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en koper wat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel,

* Levering van 10-HDA en P; specifieke vetzuren.

* Vit B9 en Zink

* Eiwitten en koolhydraten.

 

 

Honing kristallisatie uitgelegd:

Pure “rauwe” honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, wat een natuurlijk proces is. Elke honingsoort, elke andere soort nectar, bevat qua verhouding meer of minder glucose en fructose in zich wat het proces van kristallisatie beïnvloed. Dit houdt in dat ook elke honingsoort zich verschillend gedraagt qua kristallisatie proces in de loop der tijd. Zo kristalliseert Acacia honing bijna niet, maar Koolzaad honing heel snel. Dat houdt niet in dat de honing slecht geworden is! Het is een natuurlijk proces waarin de suikers zich gaan vormen tot grote kristallen. Honing kristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Het kristalliseren treedt op doordat de glucose in de honing een lagere oplosbaarheid heeft dan de fructose die zich beiden van nature in de honing bevinden. Sommige honing soorten kristalliseren uniform uit; anderen zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen in de pot, met de gekristalliseerde laag op de bodem en een vloeistof bovenop. De honing wordt hard, is niet meer smeerbaar, maar kan wel weer vloeibaar gemaakt worden door ze au bain-marie op te warmen. Doe dit echter onder een gecontroleerde temperatuur van niet hoger dan 35°C anders gaan alle waardevolle voedingsbestanddelen die zich van nature in de honing bevindt verloren. 

Verwarm honing nooit in de magnetron!

 

Nieuws

Hofstedendagen in Gouda

11-06-2016 10:24
Natuurlijk bericht ik weer veel te laat dat we op de Hofstedendagen in Gouda hebben gestaan samen...

Triodos & honingbijen

11-06-2016 10:13
  Veel te laat natuurlijk ontdek ik deze site op het internet betreffende honingbijen en de...

Duitse reuzen te koop

05-06-2016 21:14
Duitze reuzen, konijnen, drie stuks, vrouwtjes van 10 weken oud in drie verschillende...

Waerthove markt

02-06-2016 14:49
Op 21 mei 2016 stonden we op de brocante markt van Waerthove te Sliedrecht.   MARKT BIJ...

Iets nieuws

21-05-2016 20:20
IETS NIEUWS   We hebben nu toch iets moois op de kop getikt.  Een heuse (evenementen)...

Laatste lammetje geboren!

16-05-2016 11:52
LAATSTE LAMMETJE GEBOREN!   Afgelopen donderdagavond de 12e mei was er een lammetje geboren....

Grote teleurstelling.

14-05-2016 23:57
Mijn fout, Ik heb mijn 2 ooitjes met de ramlammeren verkocht, ik vond ze bij nader kritisch kijken...

Laat je kattenbrokjes achter...

14-05-2016 23:48
Laat je kattenbrokjes achter voor de zogenaamde zwerfkatten, die eigenlijk ook weer geen...

Gratis bloemenzaad en maak de bijen blij!

14-05-2016 11:10
DEAL: GRATIS BLOEMENZAAD EN MAAK DE BIJEN BLIJ! Goede deal: Gratis bloemenzaad aanvragen bij...

En jawel, de 2de bijenzwerm geschept.

11-05-2016 13:30
En jawel, de 2de bijenzwerm geschept.   We werden gebeld met de vraag of we een bijenzwerm...
Onderdelen 101 - 110 van 328
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>