“Als de honingbij van het aardoppervlak zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar leven. Geen honingbijen meer, geen bestuiving meer, geen planten, geen bloemen, geen dieren meer, geen mens meer". Albert Einstein.

Koninginnegelei 

Koninginnegelei is een stof die door de jonge bijen, niet ouder dan 14 dagen, wordt aangemaakt via de voedselklieren in hun kop. Met deze stof worden de bijenlarve de eerst drie dagen van hun bestaan gevoed. Vervolgens krijgen zij daarna een mengsel van honing en stuifmeelpollen te eten.

Een koninginnenlarve echter krijgt haar gehele leven koninginnegelei gevoed. Dit maakt het ook mogelijk dat een koningin groter wordt dan de andere bijen, maar ook als enige vruchtbaar is. Een koningin kan makkelijk 5 jaar oud worden. Afhankelijk van het seizoen worden de gewone bijen (werksters genoemd) zo'n 6 weken oud.

 

Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken geur.

 

Het bevat o.a:

* Vit B2, B3, B4, B5, B6 welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding,

* Koper en Vit B6 wat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem,

* Vit B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en koper wat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel,

* Levering van 10-HDA en P; specifieke vetzuren.

* Vit B9 en Zink

* Eiwitten en koolhydraten.

 

 

Honing kristallisatie uitgelegd:

Pure “rauwe” honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, wat een natuurlijk proces is. Elke honingsoort, elke andere soort nectar, bevat qua verhouding meer of minder glucose en fructose in zich wat het proces van kristallisatie beïnvloed. Dit houdt in dat ook elke honingsoort zich verschillend gedraagt qua kristallisatie proces in de loop der tijd. Zo kristalliseert Acacia honing bijna niet, maar Koolzaad honing heel snel. Dat houdt niet in dat de honing slecht geworden is! Het is een natuurlijk proces waarin de suikers zich gaan vormen tot grote kristallen. Honing kristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Het kristalliseren treedt op doordat de glucose in de honing een lagere oplosbaarheid heeft dan de fructose die zich beiden van nature in de honing bevinden. Sommige honing soorten kristalliseren uniform uit; anderen zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen in de pot, met de gekristalliseerde laag op de bodem en een vloeistof bovenop. De honing wordt hard, is niet meer smeerbaar, maar kan wel weer vloeibaar gemaakt worden door ze au bain-marie op te warmen. Doe dit echter onder een gecontroleerde temperatuur van niet hoger dan 35°C anders gaan alle waardevolle voedingsbestanddelen die zich van nature in de honing bevindt verloren. 

Verwarm honing nooit in de magnetron!

 

Nieuws

Oogziekte!

15-08-2016 11:19
Ons lammetje, van eigen fok zal ik maar zeggen, begon op zaterdag van die kleine oogjes te maken....

hommelhuisje

13-08-2016 19:36
Gisteren een vogelhuisje verwijderd op verzoek van de eigenaar.  Hij had het nest eigenlijk...

levende grasmaaier

13-08-2016 19:30
Vanwege het feit dat onze schaapjes nu op een ander weilandje staan begint het gras voor op de dijk...

Koekoek

04-08-2016 18:48
Een koekoek gespot achter ons huis op het braakliggend terrein voor de bouw van Baanhoek West. Een...

Het is bij de konijnen af.

31-07-2016 15:15
En jawel, nog steeds 2 konijntjes te koop. Hebben eerst buiten gelopen met mama en toen ze helemaal...

Update over "Goed bezig" bericht.

31-07-2016 15:03
Wel, gistermiddag is Raymond de Warré kast recht op elkaar gaan zetten, want na mijn fisco ben ik...

En jawel, kuikentjes

31-07-2016 14:58
Nu 2 dagen geleden geboren, drie kuikentjes, moeder is erg voorzichtig met ze en blaast zich op als...

Goed bezig

28-07-2016 15:52
Vandaag, vanmiddag rond 13.30 uur ben ik bij mijn moeder waar we een bijenkast hebben gezet en wel...

Winterkoninkje in de tuin.

04-07-2016 12:22
  Laat ik gisteren nu de verwilderde Japanse wijnbes hebben teruggesnoeid en vervolgens het...

Nieuwe schaapjes gekocht.

04-07-2016 12:07
Ik heb afgelopen vrijdag 2 juli 2016 twee ooitjes gekocht, twee schimmeltjes waarvan een ooi een...
Onderdelen 91 - 100 van 328
<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>