Apitherapie

14-02-2018 12:57

Apitherapie

 

Een korte omschrijving over Apitherapie en wat het inhoudt:

 

 

"Apitherapie, bee power in volle actie"

Auteur: Klaas Sluiman

Uit: Bijenhouden, nummer 3, juni 2017, 11e jaargang

NBV Nederlandse Bijenhoudersvereniging

 

"Apitherapie is de natuurgeneeswijze die gebruik maakt van door honingbijen gemaakte producten. Bij inwendig gebruik spreekt met van voedingssupplementen, bij uitwendig gebruik van verzorgingsproducten.

Therapeutisch gebruik van bijenproducten behelst de toepassing van honing, stuifmeel, propolis, koninginnegelei, bijenwas, bijenbrood, bijenkastlucht, de darren larven en bijengif.

 

Bee power:

Wij imkers kunnen eindeloos uitweiden over de wondere wereld van onze honingbijen, vaak met honing en bestuiving in de hoofdrol. De heilzame werking van bijenproducten is veel minder vaak onderwerp van gesprek, terwijl die zeker zo waardevol is. 

Met het belichten van de veelzijdige toepassing in de apitherapie zitten we allerminst de farmaceutische industrie in de weg. Op de producten uit de bijenkast rust namelijk geen octrooi, hoewel onze bijen chemische fabriekjes zijn voor complexe producten die moeilijk te kopieeren zijn. 

Naast verhoging van het welbevinden kan apitherapie bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica verminderen!

Het belang en de kracht van bijenproducten worden vaak tot uitdrukking gebracht in de benaming superfood. Het is ware bee power!

 

Stuifmeel:

Sporters gebruiken stuifmeel als voedingssupplement vanwege het grote aantal mincronutrienten (mineralen, vitaminen en sporenelementen).

Stuifmeelkorrels zijn een wonder van kracht, vol essentiele vitaminen, sporenelementen en hoogwaardige aminozuren die ons lichaam nodig heeft om gezond en weerbaar te zijn.

 

Honing:

Honing geeft energie. Het is een natuurlijke zoetstof met minder calorieen dan kristalsuiker. Honing is lichter verteerbaar dan kristalsuiker vanwege de door de honingbijen toegevoegde spijsverteringsenzymen invertase, diastase en katalase. 

De suikerconcentratie bedraagt 80%. De meeste bacterien leggen hierin het loodje. Bovendien wordt in iets met water verdunde honing het enzym glucoseoxidase actief; waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat; net genoeg om nog weer andere bacterien te doden zonder nadelige gevolgen voor mens of dier. 

Maar ook nadat de waterstofperoxide is afgebroken door het enzym katalase, blijft de sterke anti-bacteriele werking behouden.

De honing blijft actief (vooral tegen Bacillus subtilis, een van de veroorzakers van voedselvergiftiging). Honing blinkt verder uit als huidverzorgingsmiddel: het vitaliseert en versterkt. De anti-biotische werking van honing is al eeuwen bekend.

 

Bijenwas:

Bijenwas ontstaat uit suikers, en wordt in de 8 wasklieren in het achterlichaam van de werksters geproduceerd. Met zijn etherische olien en balsemende stoffen vindt bijenwas toepassingen in de apitherapie voor plaatselijke behandeling bij pijnlijke chronische ziekten aan het bewegingsapparaat, in de vorm van drukverbanden met warmte.

Ontzegelwas wordt gebruikt voor zalf en als coating van cremes en pillen. De samenstelling van bijenwas is niet wettelijk vastgesteld. 

 

Propolis:

Propolis is een natuurlijk antibioticum met brede werking, zonder resistentie-opbouw. Het werkt ontstekingsremmend, versterkt ons afweersysteem en wordt toegepast als tinctuur, rauw gegeten, als (bijenkast)damp, als pil/capsule, als zalf of als poedervorm.

 

Bijengif:

Bijengif ontstaat uit polleneiwit. Het druppeltje gif van een honingbij weegt 0,1-0,35 milligram. Bijengif wordt gebruikt tegen chronische pijnen, degeneratieve ziekten als het bewegingsapparaat en ischias. 

Het bevordert de doorbloeding en werkt ontstekingsremmend. Bijengif wordt na oogst gedroogd en als poeder verzameld. Het wordt verwerkt in tincturen, zalven, pillen en crémes.

 

Koninginnegelei:

Koninginnegelei is een hoogwaardig natuurlijk voedingssupplement en, vooral bij virusinfecties, een onvervangbare stimulans voor het immuunsysteem. Gebruik ervan verkort aanzienlijk de hersteltijd na ernstige ziektes die gepaard gaan met sterke verzwakking. De samenstelling van koninginnegelei is niet wettelijk geregeld. 

 

Larven, bijen en kastlucht:

Extract van de inhoud uit een darrencel, voedersappen en een ca. 6 dagen oude darrenlarve, gemengd met bijenbrood, propolis en honing wordt Apilarnil genoemd. 

Dit middel wordt als energiebron en krachtvoer gebruikt. Het pantser van bijen bevat o.a. chotosan, dat een anti-bacteriele werking heeft. 

Voor mensen die lijden aan COPD kan een kuur met bijenkastlucht zorgen voor verlichting. Effectiviteit hiervan wordt in het Max Planck Instituut te Munchen onderzocht. Er komt echter nog veel uit de bijenkast dat nadere studie vereist en verdient."