De Biesbosch en de reuzenbalsemien.

06-01-2021 12:44

Honingbijen, De Biesbosch en de reuzenbalsemien

11-02-2020Honingbijen, De Biesbosch en de reuzenbalsemien

 

Wilgenbos in de Biesbosch

Nationaal park De Biesbosch is een eldorado voor honingbijen en talloze andere soorten bijen, zweefvliegen en vlinders. Het gebied is grotendeels bedekt met wilgen; een geweldige voedselbron voor bijen in het voorjaar. Aan het eind van de zomer is er opnieuw een periode met veel stuifmeel en vooral enorm veel nectar door de bloei van de reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera). Afgelopen jaar ontstond er een ongewenste situatie toen honderden volken rondom het nationale park werden neergezet.

Wilgen zijn wel op meer plaatsen in het land rijk aanwezig. Dat is niet het geval met de reuzenbalsemien. Grote delen van het gebied zijn bedekt met deze invasieve plant. Vooral in dit natte gebied vloeit de nectar overdadig. De rijke dracht heeft een aanzuigende werking op binnen- en buitenlandse imkers. Vorig jaar voerde beheerder Staatsbosbeheer een beperking in op het plaatsen van het aantal volken in het natuurgebied. Imkers zochten hun heil in de directe omgeving, met overlast tot gevolg voor omwonenen en recreanten en ook voor de lokale imkers.

Zoeken naar een oplossing

De NBV heeft het initiatief genomen om tot een oplossing te komen. Er zijn een aantal gesprekken geweest met lokale imkers en Staatsbosbeheer. De problematiek is samengevat in een position paper. Een grote groep stakeholders (provincies, gemeente, EIS, lectoren, LTO, bezoekende imkers, imkerverenigingen enz) is uitgenodigd voor een bijeenkomst in maart/april. Doel is verkenning van gewenste situatie (lokaal, regionaal, landelijk), meer onderzoek en hoe daarnaar handelen.

www.bijenhouders.nl/files/downloads-nieuws/position-paper-nationaal-park-de-biesbosch.pdf

 

Uit: NBV Bijenhouders vereniging Nieuwsbrief februari 2020 www.bijenhouders.nl/nieuws/honingbijen-de-biesbosch-en-de-reuzenbalsemien