Jam maken van 20 kilo (Belgische) kersen

29-07-2013 13:15

Doordat ik momenteel jam aan het maken ben van kersen kom ik niet aan de website toe.

Ik was begonnen met het lezen van boeken over planten en bomen die voor de honingbij (en andere insecten) gunstig zijn qua voedselbron wat nectar en stuifmeel betreft. Het neemt veel tijd in beslag qua lezen, opschrijven e.d.

Van mijn nicht uit Belgie, die een kersen boomgaard heeft, heb ik 20 kilo kersen gekregen om jam van te maken. En dus is de keuken momenteel gevuld met potjes en dekseltjes, pannen en een ontpitter ter voorbereiding van....

De kersen worden op het fornuis geplaatst op het laagste vuurtje om vervolgens de gevormde jam over te gieten in de uitgekookte potjes (en dekseltjes). Duurde al met al anderhalve dag, heb namelijk maar één grote ketel. Maar goed, het resultaat mag er zijn: zo'n 40 potten van 450 gram. Nu de stickers nog maken en dan is het klaar.

En dan aan de slag met de groenten die we uit de moestuin gehaald hebben zoals bieten, wortels, bonen, uien en koolrabi.