Vragen van mensen over propolis.

25-04-2021 15:13

Mensen beginnen mij steeds meer vragen te stellen over het gebruik van propolis.

Op zich is dat fantastisch natuurlijk dat mensen zich bewust worden van de waarde die propolis heeft als helpend middel bij het ondersteunen van o.a. ons immuunsysteem (zeker nu met die Covid). Natuurlijk heeft het nog meer helende werkingen. 

Nu lees ik zelf veel over propolis, het liefst wetenschappelijke artikelen natuurlijk omdat deze ook wetenschappelijk onderbouwt zijn. Uit eigen interesse omdat ik ook zoveel mogelijk wil leren erover.

Maar, als ik mensen advies/mening geef over het gebruik van propolis naast hun klacht(en), wil ik wel duidelijk maken dat ik noch therapeut, noch medisch arts ben. En dat dus de verantwoordelijkheid bij een ieder ligt die een voedingssupplement gebruikt naast (medische) klachten ongeacht of ik ervan overtuigd ben dat het desbetreffende product een heilzame werking heeft. 

Helaas merk ik dat er veel "adviseurs" zijn (ook imkers overigens) die doen alsof zij wel de wijsheid in pacht hebben en mensen adviezen bieden alsof zij zelf medisch onderlegd zijn. (Al was het maar omdat ze eraan willen verdienen). Ik vraag mij af of het verstandig is om iemand stellig te vertellen dit of dat in te nemen of te gebruiken bij bepaalde klachten en te beweren dat het helpt en de klachten zullen verlichten of zelfs zullen verdwijnen. 

Tuurlijk ligt het aan een ieder zelf hoe hiermee om te gaan en om het gezond verstand te gebruiken. Ik weet ook dat het heel moeilijk is om kaf van koren te scheiden, zowel aan adviseurs als fabrikanten van de producten. Maar goed, wellicht geldt dat wel voor alles en is het nooit anders geweest in de wereld. Het zal wel aan mij liggen denk ik dat ik zo voorzichtig ben hierin. Ik loop er ook niet mee te koop, als iemand vertelt dit of dat te hebben aan (lichamelijke) klacht ga ik ook niet meteen vertellen dat ze dan dit of dat moeten gebruiken. Dat is niet aan mij vind ik.

 

Nou ja, zo loop ik dan te mijmeren..........