Gebeurtenissen 2014

 

Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 28 december 2014.

 

Maandag 13 januari 2014:

Gisteren zijn Raymond en ik gaan wandelen en zijn bij een collega imker bij diens bijenstal gaan kijken. Van de 8 bijenkasten zijn er al 4 dode volken geconstateerd. De oorzaak is onbekend. Het blijft voor ons ook afwachten wat de bijen hebben gedaan en of de volken allemaal nog leven. Soms zien we wel een enkele bij uit een kast in- of uitvliegen bij mooi weer, maar ja, dat zegt niets over de conditie noch de grootte van het bijenvolk.

Maandag 27 januari 2014:

Door de winter valt er niet veel te berichten. We hebben wel enkele fruitbomen verplant, nieuwe schermen geplaatst zodat de bijen verplicht worden eerst 1.80 m omhoog te moeten vliegen voordat ze verder hun weg gaan. Dit uit veiligheid voor mij, want ondanks dat ik een immuniteit therapie volg in het ziekenhuis, garandeert het niet dat mijn bijenallergie voorbij is. Toch ga ik weer beginnen in het voorjaar. Als februari nu een beetje goed weer oplevert met een zonnetje, dan kunnen we waarschijnlijk voor het eerst dit jaar de kasten openen en kijken hoe het met de bijen gaat.

Zelf vermoeden we dat we twee volken verloren hebben. Tijdens de "winterzit" namelijk verwijderen de levende bijen meestal de dode uit de kast. Die liggen dan op de grond voor de kast. Bij twee kasten ligt er niets aan dode bijen op de grond. Waarschijnlijk zijn deze twee volken dan ook overleden. We zullen moeten afwachten tot warmere tijden voordat we het kunnen checken.

Vrijdag 14 februari 2014: 

Afgelopen zondag de 9e februari hebben we in één bijenvolk waarvan Raymond vermoedde dat er nog weinig voedsel in de kast zat, voedsel in de vorm van een soort voedingsdeeg aan de bijen gegeven. We vermoeden dat we 2 volken verloren hebben, we vinden geen dode bijen op de vliegplank. Deze worden uit de kast verwijderd door de bijen zelf die ze neerleggen op de vliegplank en soms zelfs verderweg van de kast. Het blijft muisstil rond deze 2 kasten, maar we kunnen niet de kasten in omdat dat nu nog dodelijk kan zijn voor een volk ivm de kou en de harde wind die bij het openen van de kast alle warmte eruit verdrijft. 

Zondag 16 februari 2014:

's Middags hebben we enkele bijen zien vliegen en hebben zelfs een foto kunnen maken van een honingbij met gele stuifmeelklompjes aan de poten. Helaas hebben we ook een bijenkast opgeruimd waarin het volk dood was. We vermoeden de verdwijnziekte in verband met het feit dat er volop voer in de kast zat en maar enkele doden bijen te vinden waren op het rooster onderin de kast. 

 

 

 

Woensdag 26 februari 2014:

Helaas is er nog een bijenvolk van ons overleden, dat maakt het nu tot 2 dode volken.

Raymond heeft een doorzichtig 6-ramertje gemaakt van dik plexieglas, het eindresultaat is een prachtig kastje. 

  

Dinsdag 11 maart 2014:

het hele weekend was mooi qua weer. De bijen vlogen, we zijn zelfs zondagmiddag even in de bijenkasten geweest. Heel snel even kijken of ze voer genoeg hadden, want het waaide nog wel erg en dan koelt de kast van binnen toch wel af na het openen. 

Het Buckfast volkje had zelfs al nectar gehaald ??????????? Er zat voedsel in een raam wat we oplichtte, of was het voedsel van waar ze net aan begonnen waren? Aangezien we niet verder gekeken hebben kunnen we het ook niet bepalen.

Zondag 30 maart 2014:

Raymond en ik hebben vanmiddag bij het Buckfastvolk een broedkamer en honingkamer extra op de kast gezet. Ondanks het feit dat de Buckfastvolk de meeste uren van de dag in de schaduw staat hebben ze al veel honing gehaald. Het broednest was ook al aardig aan het uitbreiden en de koningin had zelfs al een beetje in de honingkamer gelegd. Gauw het koninginnerooster tussen de broedkamer en de honingkamer gelegd zodat ze niet meer eieren kan leggen in de honingkamer(s). Die bijen-larven die nu in de honingkamer zitten kunnen gewoon door dat koninginnerooster lopen als ze volwassen zijn. En wat was het weer fantastisch weer. Overigens waren de Buckfastbijen niet opvliegerig en hebben niet gestoken. We hebben ze bespoten met een biologisch middel tegen de varroamijt. Dat tast noch de bijen aan, noch de reeds aanwezige honing. Op de bodemplank lagen overigens niet veel dode mijten. Laten we maar hopen dat er dan in het volk ook niet veel mijten aanwezig zijn.

Gistermiddag heeft Raymond een bijenvolk van bij ons thuis bij een fruitboomgaard in Brakel geplaatst, net zoals we vorig jaar hebben gedaan. En vanmiddag zet hij ook een 2e broedkamer en een honingkamer op dit volk. Vorig jaar groeide het volk onstuimig zodra het mooi weer werd, dus goede hoop voor dit jaar. 

Hier foto's van de plek:

 

Woensdag 16 april 2014:

Ondanks dat we vorig weekend een extra broedkamer hebben gezet op het Buckfastvolk heb ik toch wel een beetje de kriebels. Doordat ik niet meer alleen mag werken in de bijen (allergie) moet ik wachten tot het aankomend weekend voor ik de kast kan openmaken. Raymond kan mij dan helpen en mocht er iets gebeuren met mij kan hij altijd ingrijpen. Ik ben bang dat het volk onstuimig groeit door het mooie weer. Soms moet er wel eens een derde broedkamer op een Buckfastvolk gezet worden heb ik gehoord. En aangezien het mijn 1e jaar is dat ik met en in ze werk, weet ik niet hoe het groeiproces zich voltrekt in het volk. Is dit weekend wel niet te laat i.v.m. het risico op zwermen door te weinig ruimte. Nu weet ik wel dat de Buckfast geen snelle zwermer is, maar als je geen ruimte meer hebt om je eieren te leggen heb je als koningin misschien wel geen andere optie dan een nieuw nest te gaan zoeken. 

Wat een onzekere situatie. We zullen wel zien, een andere keuze heb ik toch niet. 

Maandag 21 april 2014:

Hoewel we gistermiddag in het Buckfast volk hebben gekeken was ik eigenlijk wel een beetje teleurgesteld wat de hoeveelheid bijen betreft, evenals over de hoeveelheid honing ze tot nu toe gehaald hebben. We hebben het Buckfast volk vergeleken met een Carnica volk van ons dat bij het controleren wel erg gegroeid was qua hoeveelheid bijen en zelfs al veel honing gehaald hebben. Van deze laatste gaan we een aflegger maken in de loop van komende week. Het is eigenlijk zoiets als het volk door 2-en splitsen en van 1 volk twee (kleinere) volken maken. 

We hebben eens achter onze oren gekrabt en nagedacht over dit verschil in groeisnelheid van de twee verschillende volken. We vermoeden (!!!!) dat het komt doordat het Buckfast volk het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat terwijl het Carnica volk de hele dag door de zon heeft. Dus gaan we ervoor zorgen dat het Buckfast volk wat meer zonlicht kan krijgen overdag zodat we kunnen controleren of ons vermoeden ook waar is of niet.

Donderdag 24 april 2014:

Gisteravond laat zijn we in Numansdorp een zwerm gaan ophalen die in een beukhaag hing. Het was een heel mooi gezicht, echter we hadden een zo goed als lege -bleek achteraf- lamp meegenomen. Gelukkig kon de eigenaar van het terrein waar de zwerm zat een lamp aanzetten die van uit het huis licht genoeg gaf om toch een klein beetje te kunnen zien wat we deden. Het bleek een redelijk grote zwerm te zijn achteraf die we in een 10 ramer hebben gedaan. We hebben de kast achterin de tuin geplaatst, tegen mijn principe in, want ik wil geen 'vreemde' bijen in onze tuin omdat we gewoonweg niet weten hoe ze zijn qua temperament (stekerig of niet).

Toen ik vanmiddag ging kijken zag ik een kleine hoeveelheid bijen op de vliegplank zitten. Ik denk dat ze de omgeving aan het verkennen zijn. Overigens waren de bijen erg rustig ondanks het koude late uur. 

We hebben ze vanmorgen voeding gegeven in de vorm van honing gemengd met water. Aanstaande zondag gaan we kijken hoe dit volk zich ontwikkeld in de kast en of de koningin wel eieren legt. 

Nu is het eerlijk gezegd niet de bedoeling dat wij allerlei zwermen gaan scheppen. Ten eerste hebben we daar de plek niet voor, maar door mijn allergie is het ook riskanter om dit te doen. Ik zal de vereniging aanschrijven en vragen naar naar adressen en telefoonnummers van imkers in de omgeving die wel willen scheppen. 

Zondag 4 mei:

Vandaag is Raymond met een collega imker twee kernvolkjes gaan maken. In deze volkjes, waar geen koningin in zit, wordt over enkele dagen een bevruchte nieuwe koningin ingevoerd. Het voordeel hiervan is dat dan een raszuivere koningin ingevoerd kan worden zodat je een volk krijgt met gewenste karaktereigenschappen zoals bijvoorbeeld zachtaardigheid of een goede haaldrift (van nectar, water, propolis, stuifmeel).

Nu hebben we één volkje in het doorzichtige kunststof kastje gedaan wat Raymond zelf gemaakt heeft.

Ik zal het nog eens laten zien (er staat al ergens anders op de site ook een foto van);

Dit met voorbedachte rade, want we gaan weer mee doen met de Landelijke Open Imkerijdag georganiseerd door de Nederlandse bijenhoudersvereniging op 12 en 13 juli 2014. De bedoeling is dan dat we een bijenhuis kunnen laten zien waar de bijen gewoon actief bezig zijn en toch geobserveerd kunnen worden zonder hen te storen. 

 

De geschepte zwerm van 23 april j.l. is gecontroleerd afgelopen zaterdag op het aanwezig zijn van eieren en larven.

Zo ja, dan functioneert de koningin goed. Er was ook al stuifmeel en nectar gehaald door de bijen wat betekent dat het volk goed "draait" zullen we maar zeggen. Overigens zijn ze rustig op de raten blijven zitten terwijl er in de kast gewerkt werd door ons. 

 

De Buckfast vind ik een beetje tegenvallen qua groeicapaciteit. Ik las in allerlei boeken en artikelen dat ze zo onstuimig groeien in een goed voorjaar, wat ze bij mij eigenlijk niet doen. Misschien is de koningin niet helemaal 100% gezond, dat kan natuurlijk. 

Afgelopen maandag 21 april heb ik geschreven dat we de Buckfastkast meer zonlicht gingen geven door een deel van de overkapping waar ze onder staan, weg te halen. Dat is nu geheel gebeurd. Over 1 á 2 weken even kijken wat het resultaat ervan is. 

Zondag 17 mei 2014:

Gistermiddag zijn Raymond en ik de bijen in geweest. Ik was blij weer eens de Buckfast in te kunnen. Maar wat een puinhoop vonden we. Ze hadden enkele ramen met honing gevuld, er zat wel iets gesloten broed in de kast met enkele larven en eitjes, maar verder was het knudde. De koningin legt zo goed als geen eieren meer terwijl ze toch gewoon rond loopt in het volk en er goed uit ziet. Dus was het achteraf gezien geen echte verrassing om een gesloten koninginnen dop te vinden. En we weten zeker dat er nog geen zwerm afgekomen was van dit volk, want de originele koningin met merkstip zit er nog in. We hebben een aflegger gemaakt, misschien niet slim, maar er komt snel een nieuwe bevruchte koningin aan die we in het volk kunnen laten lopen van de slechte moer (na de oude moer natuurlijk eruit verwijderd te hebben).

In de aflegger komt dan de moer te lopen die het volk zelf opgekweekt heeft. Ik wacht even af of en hoe dit volk zich zal gaan ontwikkelen. Misschien hebben we er fout aan gedaan om het volk te splitsen, maar dat zal de tijd dan wel uitwijzen. 

Verder hebben we vandaag 18 honingramen geslingerd. Het ontzegelen duurt altijd zo lang, althans, ik doe er lang over omdat ik zo weinig mogelijk de raat probeer te beschadigen. Raymond is behendiger daarin, die is zo klaar met een raam. En toch fijn om een eigen slinger te hebben, je kunt slingeren waar (wel in een schone omgeving natuurlijk) en wanneer je wilt. Potjes moeten we nog aanschaffen, die hebben we niet meer, dus het duurt nog even voordat de honing in de potten zit. Overigens hebben we wel al wat mensen gehad die kwamen informeren of er al "nieuwe" honing was, dat is toch ook leuk.......

Dinsdag 20 mei 2014:

Als de planning klopt komt er deze week een P moer onze kant op van de Carnica.

Overigens wil Raymond wel graag zwermen gaan vangen in onze omgeving.

Zondag 1 juni 2014:

Grandioos, de Carnica P-moer is bevrijd uit haar inloopkooitje door de werkbijen. We moeten alleen een tijdje wachten om te kunnen zien of ze eieren is gaan leggen.

De Buckfastmoer die door de bijen zelf "gekweekt" is is in haar volk uitgelopen, We hebben haar op een raam gevonden en meteen een kleur gegeven op haar rug zodat ze sneller en makkelijker te herkennen is tussen de andere bijen. 

Zondag 8 juni 2014:

Even snel in de kasten gekeken van de Buckfastmoer en de Carnicamoer die we eerder hebben in laten lopen. Bij beide volken leggen de moeren eieren en halen de werksters stuifmeel op. Leuk hoor!

Een nieuwe Buckfast P moer wordt nog geleverd. Afhankelijk van de ontwikkeling van de broednesten van de 2 Buckfast moeren die we nu hebben zal de nieuwe koningin in één van deze volken ingevoerd worden.

Woensdag 18 juni 2014:

Helaas hebben we nog geen Buckfast P-moer mogen ontvangen in de tussentijd terwijl het wel erg noodzakelijk is voor ons. 

De zwerm die we gevangen hebben op 10 juni in Papendrecht is bij ons weer gaan zwermen, terwijl ze nog wel ruimte hadden in de kast om uit te bouwen. Hebben we te maken met een moer die graag en snel zwermt of hebben wij als imker een fout gemaakt ergens in de verzorging van het volk?!

Vrijdag 20 juni 2014:

Jammer genoeg vonden we dode bijen in het oude nest van de zwerm, geeft wel de mogelijkheid om poppen te laten zien in ontwikkeling:

Woensdag 2 juli 2014:

Als ik niet eerst een nieuwe gebeurtenis betreffende de bijen, zoals het vangen van een zwerm, onder der kop "onze" wegschrijf, dan vergeet ik het mede te delen hier.

We hebben dus zaterdag in de middag een zwerm geschept wederom in Papendrecht rond 14.00 uur. 

We werden gebeld of we geinteresseerd waren in het vangen van de bijen door een buurtbewoner. En wij laten zo'n kans niet liggen al was het alleen al voor de ervaring om het te doen. Zoals altijd gaat het volk weg naar een beginnend imker via de vereniging of een collega imker die in de problemern is gekomen door een moer die dood gaat of niet meer eieren legt.

Het verliep gelukkig goed. Zelfs de bijen gingen vlotjes de korf in nadat we de koningin hadden gevangen. Ditmaal in een korf doordat we eigenlijk door onze kasten voorraad heen zijn na het scheppen van de vorige twee volken. We hebben de koningin het volk zien lopen toen we bezig waren. Dat is zo mooi om te zien. Enkele foto's van die dag:

De gele driehoekjes op de foto zijn vlaggetjes vanwege de voetbal.

En hier vangen we de zwerm met een soort 'schepzak. Raymond moest gebruik maken van een geleende trap om de zwerm te kunnen bereiken. En die ladder mochten we van de eigenaar zelfs houden! Wat geweldig handig is dat, we hadden tenslotte geen ladder voor dit werk, en zo vrijgevig van de meneer (overigens dezelfde meneer die ons gebeld had). 

Hier lopen de bijen de korf in. Op de volgende foto is dat iets beter te zien:

En nu niet denken dat we onder bedreiging met de hamer de bijen de korf injagen. Die hadden we nodig om het doek op de grond met behulp van spijkers om de korf heen te spijkeren.

 

Ik kreeg overigens net te horen dat er een Buckfast koningin beschikbaar is voor mijn volk. De oude moer vervang ik toch maar, ik vind haar een beetje te wispelturig met het leggen van eieren. Wordt vervolgd.

Woensdag 9 juli 2014:

Na nogmaals overlegt te hebben met de kweker van de Buckfast moer hebben we besloten dit jaar geen nieuwe moer in het volk in te voeren. Voornamelijk vanwege de periode in het jaar. Het beste kan een moer of in het voorjaar of najaar ingevoerd worden, dat heeft te maken met het accepteren van Hare Majesteit door haar nieuwe gevolg. Laten we zeggen dat het risico groot is dat ze kan worden afgestoken door de werksters.

De twee kleine Buchfast volken die ik nu heb zal ik van het najaar verenigen met elkaar en de oude koningin eruit halen. Dan zal ik in het voorjaar 2015 kijken hoe het volk zich ontwikkeld, valt dat (weer) tegen dan wordt de moer dit mal wel vervangen.

Maandag 14 juli 2014:

Wat hebben onze bijen zich weer voortreffelijk gedragen dit hele weekend. We hadden de Landelijke Open Imkerijdagen. De mensen die kwamen kijken werden door Raymond meegenomen naar de bijenkasten in de tuin. Er is niemand gestoken bij het kijken naar de bijenkasten. Nu heeft Raymond een bijenvolk in een kunststofkast zitten -die hij zelf gemaakt heeft- zodat mensen in de kast kunnen kijken zonder de bijen te verstoren. 

Leuk al die kinderen die meekwamen. Het viel mij op hoe leergierig die kleintjes waren, ze luisterden heel aandachtig en wisten soms zelfs al veel over de bijen. Ze mochten in de kasten kijken -in de kunstofkasten dan wel te verstaan. Ze hebben naar de vissen gekeken en voer mogen geven, allemaal een beetje, en de vissen wisten niet hoe ze het hadden volgens mij. 

Volgend jaar weer organiseren. We moeten alleen iets bedenken waardoor we ramen honing kunnen laten zien die kinderen mogen ontzegelen zonder dat onze eigen bijen de honing ook ontdekken. Dat deden ze nu ook al en moesten we de honingramen en zegelpotten weer binnen zetten. 

 

Verslag van die dag:

Vanmorgen vroeg om 7 uur opgestaan, gegeten, de dieren verzorgd en de tuin ingericht met bijenkasten en vervolgens twee tafels met bijenartikelen en bijenvoorwerpen 'gedekt' die nodig zijn voor het imkeren. 

Het was een drukke middag, in de morgen waren er twee mensen gekomen die graag inlichtingen wilden over de bijen en hun volk. We dachten eerst dat er niet veel mensen zouden komen ondanks het feit dat er een artikeltje heeft gestaan in de plaatselijke krant betreffende de open dagen. 

Maar we vergisten ons, het werd druk in de middag, soms erg druk zodat we niet alle mensen te woord konden staan. Dat vind ik dan wel jammer, omdat je een kans mist deze mensen te kunnen vertellen over het nut van de bijen en hun fantastische levenswerk. 

Er was een mevrouw die het belangrijk vond ons te sponsoren en ons geld doneerde. Er waren kleine kinderen die genoten van de honingsnoepjes en aandachtig luisterden (zolang hun concentratie het volhield). Ze hebben gekeken in de bijenkast die gemaakt is van dik en doorzichtig kunststof zodat de bijenkast niet geopend hoeft te worden en de bijen niet verstoord worden bij het kijken naar ze. 

Er waren veel mensen die ook honingproducten kochten. Dat verbaasde ons eigenlijk wel gek genoeg. Althans, we hadden het niet verwacht dat het zou gebeuren. Wel leuk natuurlijk voor ons. 

Veel mensen wisten niet zo veel over bijen en hadden gerichte vragen die we konden beantwoorden (gelukkig). Maar zo was er een jongetje die 9 of 10 jaar was (ik kan me vergissen, leeftijd schatten is moeilijk), die wel heel veel wist al van de bijen. En dat is dan ook weer mooi om te horen. Er was een oudere dame die geinteresseerd was in het laten plaatsen van een bijenkast in haar tuin, die dan wel verzorgd moet worden door de imker zelf. Mensen die dit graag willen uitproberen kunnen contact opnemen met bijenverenigingen in Dordrecht of Gorkum. Er zijn altijd wel imkers die geinteresseerd zijn en een volk willen plaatsen. Een mevrouw was geweest terwijl het vandaag haar verjaardag was, toch gekomen uit nieuwsgierigheid en leergierigheid. Drie blonde meisjes, zusjes oplopend in leeftijd, die met mama komen kijken naar de bijen en op de bank mogen staan om in de honingslinger te kunnen kijken omdat we de slinger op een kleine verhoging hadden gezet. En een meisje die het honingsnoepje toch lekker vond hoewel ze meestal niet van plakkerige snoepjes houdt, zo vertelde mama ons. Of zou ze het snoepje hebben gepakt omdat haar oudere broertje ook een honingsnoepje in zijn mond had gestopt?! 

De kinderen lieten we ook de vissenvijver zien en konden ze een handje voer in de vijver gooien zodat ze vissen beter konden zien. Eén jongetje vond dat de vissen wel meerdere handjes voer mochten krijgen en merkte Raymond op: "Zo worden ze wel dik hoor", wat het jongetje alleen maar kon beamen om vervolgens weer een handje voer in de vijver te gooien. Erg grappig. 

Veel complimenten kregen we over de tuin, terwijl toch al de meeste planten uitgebloeit zijn, jammer genoeg. 

Ik vergeet vast nog een heleboel mensen te vermelden die geweest zijn, wat ons betreft was dit al een geslaagde dag. Ben benieuwd wat morgen ons brengt. Als het maar droog is, dan zijn wij al blij.....

 

 foto's:

En jawel hoor, de volgende dag -zondag- was het 's middags droog in tegenstelling tot wat de weerberichten hadden gemeld de dag ervoor. Het werd in de middag opeens ook erg druk. Kort tevoren had ik tegen Raymond gezegd dat we anders maar de boel moesten opruimen en aflassen als het zo ging regenen (en daar zag het naar uit die ochtend). Toen opeens kwamen er toch mensen langs ondanks het druilerige weer. We hadden snel twee parasollen geplaatst boven de tafels met spulletjes in de hoop dan toch nog iets droog te kunnen houden mocht het gaan regenen. Maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn....met de eerste mensen die kwamen volgden er al gauw meer en zelfs de zon begon te schijnen. Het werd wel een dolle middag zoveel mensen kwamen er nu ook weer opdagen. Ik geloof dat we in totaliteit die twee dagen zo'n 70 mensen hebben ontvangen, ook de kids meegerekend en die mensen die we nog niet hebben kunnen spreken. 

Een idee voor volgend jaar: iemand die ons komt helpen?!

Donderdag 24 juli 201:

Hij heeft er zo over na moeten denken hoe hij het afdakje moest maken voor zijn bijenkorf en is zo trots op de bijen die het in de korf zo goed doen. We hebben foto's gemaakt vanmorgen in de korf, althans, de foto's zijn wat overbelicht door het zonlicht maar er is wel een nest en raat te zien.

En dit is wat het geworden is:

Vrijdag 1 augustus 2014:

We werden zondag 27 juli opgebeld door een meneer uit Schelluinen. Hij vroeg zich af of hij een bijennest had zitten onder een nachthok voor zijn dieren. 

Zo nieuwsgierig als wij altijd zijn, zijn we in de auto gestapt met al ons materiaal in de aanslag want je weet maar nooit. Eenmaal aangekomen werd er een steen weggehaald die voor het nachthok lag en kwam er een klein hommelnestje te voorschijn. Ja, wij vonden dat natuurlijk prachtig om te zien, maar je weet natuurlijk nooit of de desbetreffende eigenaar van de dieren dit ook zo prachtig vindt. 

Ik heb enkele foto's gemaakt en we hebben nog wat staan praten over bijen en hommels en zijn dan toch maar weer naar huis gegaan, zonder hommels natuurlijk. Persoonlijk vind ik het niet nodig een hommelnest weg te halen, zeker indien het niet "in de weg staat". Zelf ben ik er ook geen voorstander van om het nest te verhuizen van de ene naar een andere plek. Je weet nooit hoe erg het het volk zal schaden. Toch mooi om gezien te hebben, rest ons niets anders dan te hopen dat wij ooit een hommelnest in de tuin mogen vinden.

Zaterdag 2 augustus 2014:

Gisteren zijn we naar een bijennest gaan kijken in Werkendam dat zich onderin de stam van een knotwilg bevindt.

Het is (was) erg mooi om te zien hoe de bijen stuifmeel haalden en zelfs buiten het nest honing aan elkaar overdraagden....

Het nest verwijderen kan niet zonder het gehele volk te beschadigen en dat is niet onze bedoeling. Trouwens, het volk levert geen overlast dus hoeft het ook niet vernietigt te worden. Iets wat wij overigens nooit zullen doen omdat we daar gewoon op tegen zijn. 

Welke bijen wél problemen opleverden was het volk van Raymond dat enkele meters verderop stond. Hij opende de kast ter controle en meteen werden we aangevallen door bijen uit het volk. Ze vliegen dan met veel geweld tegen je vizier aan in de hoop je te kunnen steken (en te kunnen verjagen). Het is wel duidelijk dat het volk dat zich in de knotwilg bevindt absoluut geen aflegger is van dit agressieve volk in de kast. 

Ondertussen werd Raymond 3 keer gestoken. Ik heb me op een afstand gehouden hoewel zelfs enkele meters van het volk vandaan we nog niet veilig waren.

Uiteindelijk heeft Raymond toch maar besloten niet meer met dit volk verder te werken na dit jaar.

Volk in de stam van de knotwilg en drie bijen met de koppen bij elkaar die honing overdragen aan elkaar, tevens is een bij te zien met stuifmeel aan de poten:

Woensdag 13 augustus 2014:

Vanmiddag bij een volk alvast mierenzuur toegepast, het andere volk was nog honing aan het halen en de honingramen waren bijna allemaal verzegeld. Voor dit laatste volk dus nog even afwachten met mierenzuur behandeling.

En dan nog een foto van de korf die we sinds deze zomer hebben gevuld met een gevangen zwerm, ze bouwen goed en bij het schuin optillen van de korf (voorzichtig om de gebouwde raten niet kapot te maken), zie je honing en zelfs wat gesloten broed zitten. Ik ben bang dat de foto te klein zal zijn op de site om dit laatste goed te kunnen zien.

Zondag 24 augustus 2014:

Op deze dag zijn we naar het ridderfestijn geweest te Schijndel. We hadden op een oproep gereageerd waarin gevraagd werd om een imker die over de bijen voorlichting wilde komen geven aan de bezoekers van het festijn. Het thema van het festijn was middeleeuwse spellen en -ambacht geheel ingesteld op het jeugdige publiek. Aangezien de imkerij in de middeleeuwen ook al uitgeoefend werd zocht de organisatie naar een imker. Het leek ons erg leuk en meteen hebben we allerlei spullen en materiaal verzameld wat we konden laten zien en waarover we konden vertellen. Tevens hebben we een bijenvolk meegenomen zodat de mensen in de kast konden kijken zonder lastig gevallen te worden door de bijen. 

Het was een leuke dag en ondanks het feit dat we twee grote regenbuien hebben gehad waren er veel ouders met kinderen aanwezig. Maar er was ook gezorgd voor thee en koffie en allerlei zelfgemaakte taarten, waarvan de bezoekers gebruik konden maken in de verwarmde ruimte van de oude hoeve.

Oh, en de kinderen mochten honingramen slingeren en uit de honingbak eronder met hun vingers de honing eruit halen. Maar we hadden te weinig ramen mee met honing om het hen allemaal te laten doen. Dus weer iets om de volgende keer niet te vergeten om mee te nemen. Dat is trouwens niet iets wat zomaar overal gedaan kan worden, want als er een imker met bijen in de omgeving staat kun je er donder op zeggen dat de honing in no time gespot is en binnen de kortste keren heb je zo een heleboel bijen om je heen hangen. Dus voorzichtigheid is geboden. 

Leuk was dat sommige kinderen op school al geleerd hadden over de bijen en zelf ook het één en ander over konden vertellen. 

Het was een geslaagde dag en wat ons betreft voor herhaling vatbaar. 

 

Vrijdag 29 augustus 2014:

In het Drentse Zuidlaren is de broedziekte Amerikaans Vuilbroed uitgebroken. Schijnbaar is dit al eerder gebeurt daar want het AD spreekt van weer uitgebroken.

Het betreffende volk is al vernietigd en er bestaat een vervoersverbod van bijenvolken in de omringende omgeving.

Ik moet er niet aan denken zeg dat zo'n ziekte onze stand aandoet. Extra opletten dus qua hygiene, zoals ook het niet toelaten van andere imkers bij je bijenstal in verband met mogelijke ziekteoverdracht.

De twee dagen die nu droog zijn na lange tijd van regen zijn de bijen ongelooflijk druk met halen van stuifmeel en nectar, tevens verrichten ze 's avonds ook nog werk zoals het indampen van de nectar. 

Zaterdag 13 september 2014:

Door het natte weer van afgelopen periode heeft de Balsemien plant een aardige hoeveelheid water gekregen in de Biesbosch waardoor ze nu veel nectar kan leveren aan de bijen. Het mooie is dat door de vorm van de bloem van de Balsemien de bij diep de bloem in moet kruipen om bij de nectar te kunnen komen. Het gevolg is dat ze daardoor vaak helemaal wit onder het stuifmeel weer thuis komen. En dat is zo'n mooi gezicht om te zien. Dan weten wij dat de bijen weer vliegen op de Balsemien. Overigens ook de laatste drachtplant (de laatste plant die massaal voor nectar kan zorgen) zodat aan het eind van september de bijen zich meer voorbereiden op de komende winterperiode. 

En de Balsemienhoning die we een week geleden hebben geslingerd hebben we vandaag kunnen verkopen op de Late Summer Fair in Sliedrecht.

Een klein verslag van deze dag:

Vandaag, de 13e september, hebben we weer samen met Stichting Sliedrecht Groen en Garden Inspirations een kraam(pje) bemand op de Kerkbuurt te Sliedrecht.

Het was dit jaar (in tegenstelling dus met vorig jaar) wel mooi weer en eigenlijk best aangenaam qua temperatuur en dat ondanks het feit dat we in de schaduw stonden met de kraam. 

We hebben gratis bloemzaden zakjes uitgedeeld waarin specifiek bloemzaden zitten die als drachtplant dienen voor bijen, hommels, vlinders en andere vliegende insecten. We moeten echt met ons allen ons gaan inzetten voor de natuur willen we onze (klein)kinderen nog een groene toekomst kunnen bieden. Zijn er geen honingbijen meer, dan zullen we toch echt zelf met penseelkwastjes de bloemen van fruitbomen en groenten gaan bestuiven. Het klinkt lachwekkend, maar helaas doen ze dit al in China. 

 

Maar goed, ik dwaal af. Op ons deel van de kraam plaatsen we enkele voorwerpen die en materiaal dat we gebruiken als we gaan werken in de bijen (zo heet dat dan). Ook hebben we andere bezienswaardigheden mee die te maken hebben met het bijenhouden. Zoals bijenwas en propolis. Maar ook gereedschap zoals de honingslinger, de ontzegelvork. Maar ook informatiefolders over bijen(houden), folders over planten en struiken die specifiek door de bijen (en hommels) bezocht worden voor hun stuifmeel en nectar. En wat wij -de imkers- niet konden beantwoorden qua plantenvragen vroegen we gewoon aan onze medestandhoudster Carolien van Zessen van Garden Inspirations uit Sliedrecht. Zij kan u álles vertellen over het aanleggen van tuinen en over het planten van struiken en bomen, de inrichting van de tuin en ga zo maar door. Overigens heeft Carolien ook het tuinontwerp gemaakt voor de nieuwe Roald Dahl school in Sliedrecht! Kijk maar eens op: www.gardeninspirations.nl/index.html

 

Het blijft moeilijk om heel snel in korte tijd mensen uit te kunnen leggen wat het nut is van de bijen, laat staan dat we uitleg kunnen geven over enkele voorwerpen die we uitgestald hebben op de tafel. Veel mensen hebben toch weinig tijd of willen graag snel doorlopen over de markt. Erg jammer vinden we dat, we zijn zo enthousiast dat we graag andere mensen in ons enthousiasme mee willen trekken. Ach, we moeten gewoon niet te snel van stapel lopen en rustiger aan doen. 

Blijkt dat toch veel mensen ons adres op de Baanhoek kennen in verband met de honingverkoop. Hadden we helemaal geen idee van eerlijk gezegd en toch is dat erg leuk om te horen....

We willen graag al die mensen bedanken die een pot honing gekocht hebben bij ons en die hun interesse hebben getoond in de bijen en de natuur om ons heen. Overigens staat Stichting Sliedrecht Groen voor al het behoud van "het groen" in Sliedrecht. Ze richten zich "op het vaststellen en handhaven van een groennorm binnen de gemeentelijke grenzen en directe omgeving van Sliedrecht". sliedrechtgroen.nl/

 

Overigens heeft Stichting Sliedrecht Groen een prijsvraag opgesteld waar de 5 namen van 5 verschillende bomen geraden moeten worden. Het bleek toch moeilijk te zijn merkten we om de 5 namen te kunnen opnoemen. We zijn zelf ook benieuwd wie de prijs gewonnen heeft, wordt nog vervolgd dus. Overigens waren het alle 5 bomen die als drachtplant voor bijen dienen. 

Enkele foto's van de dag:

Zaterdag 28 december 2014:

Onze bijen verstopt in de sneeuw die gisteren gevallen is.