Checklist bij het aanschaffen van een schaap.

 

Bron: Het Schaap, augustus 2004, door Margreet Welink

 

"Bij het aanschaffen van een schaap is het nalopen van een checklist een "must". Het geeft een beetje een handleiding voor diegene die voor het eerst een schaap willen aanschaffen. Natuurlijk biedt het geen garantie.

 

Kijk om te beginnen of alle dieren in een groep lopen. Een schaap is een kuddedier, dieren die in hun eentje in een hoek staan, mankeren dus iets.

In zijn algemeenheid geldt dat een dier dat zich anders gedraagt dan de rest van de groep, extra (medische) aandacht nodig heeft.

Als u over de afrastering stapt horen de dieren u met gespitste oren op te merken. Hangende oren en/of geen aandacht schenken aan de persoon die nadert kan een slecht teken zijn. Bij sommige rassen staan de oren wat horizontaal, zoals bij de Suffolk. Of juist rechtopstaand zoals bij het Clun Forest schaap. Dat hoort bij dit ras.

Observeer de dieren in hun gewone doen, lopen ze kwik rond? Of loopt het kreupel? Heeft het dikke gewrichten? Liggen ze op hun knieen te grazen, wellicht is er dan sprake van hoefrot. Zijn de dieren schoon onder de staart of hebben ze een "vies" achterwerk? Vieze konten kunnen duiden op maagdarmwormen of verkeerde voeding. Zijn de dieren rustig bij het grazen of staan ze te schuren of veel te kwispelstaarten? Jeuk als gevolg van myasis of andere huidparasieten kan dan het geval zijn. Is de wol mooi schoon, glanzend en droog op de huid? Of laat juist de wol met plukken los of zijn er vreemde verkleuringen te zien die niet tot de rasstandaard horen? Vouw de wol eens uit elkaar om de onderliggende huid te bekijken. Die moet mooi gaaf zijn, schilfers, korsten of een droge huid zijn verdacht. Een schaap dat mager is of juist veel te dik dient de nodige aandacht te krijgen. Ze mogen niet met een gebogen rug staan. De ademhaling moet rustig zijn, mits het erg warm is (dan ademen de dieren sneller) of als ze gerend hebben. Dieren die hijgen, hoesten of pompend ademhalen zijn ziek. Staan of liggen ze rustig te herkauwen?

Kijk de schapen eens goed in de ogen. Die moeten helder en glanzend zijn, snotterige ogen of ontstoken ogen dienen behandeld te worden. Het oogslijmvlies dient licht roze van kleur te zijn. Gelige, blauwgrijze of witte slijmvliezen duiden op een ziekte. Een gezond schaap heeft droge slijmvliezen. Een snotneus waar bloederige, etterige, waterige of schuimende prut uitkomt, is niet in orde.

Een volwassen schaap heeft een lichaamstemperatuur van 38,5 tot 40 graden. Een lam mag 40,5 hebben. Bij warm weer of net na opdrijven is de lichaamstemperatuur hoger dan normaal zonder dat er sprake hoeft te zijn van een ziekte. Normaliter is de hartslag van een schaap, in normale doen, rond de 70 tot 90 slagen per minuut. Bij een lam mag dit 80 tot 120 slagen per minuut zijn".

 

Bij twijfel niet doen zou ik zeggen. Misschien heeft u het geluk iemand mee te kunnen nemen die al schapen heeft lopen en wellicht met u samen kan gaan kijken bij de dieren die u denkt aan te willen schaffen. Of laat een dierenarts de dieren onderzoeken die u wilt aanschaffen, doe dat het liefst -na overleg met de verkoper - voordat u de dieren mee naar huis neemt. Natuurlijk kost ook de hulp van een dierenarts u geld. Of ga misschien eerst eens kijken bij verschillende fokkers zodat u een goede indruk kunt krijgen over het ras.