Bijenzwerm

 

Weldra zal de bijenzwerm periode weer gaan aanbreken, afhankelijk van hoe warm het voorjaar is kan dit al vanaf eind april zijn. 

Mocht u nu zo'n zwerm tegenkomen, probeer rustig te blijven: een zwerm bijen is over het algemeen niet stekerig. Hou voor de zekerheid kinderen en dieren weg bij de zwerm (voor hun veiligheid).

Via de Nederlandse Bijenhouders Vereniging website kunt u per provincie verenigingen contacteren met de vraag welke imker bij u in de buurt de bijenzwerm kan komen ophalen (bijen scheppen wordt dat genoemd in de bijen-jargon):

Imkers Zuid-Holland (o.a.) die zwermen ophalen.

 

Bijenzwerm?

Heeft u een bijenzwerm gevonden? Geen paniek. Een zwerm is niet gevaarlijk. Blijf rustig en houd afstand. Bel een imker. Deze komt graag langs om de zwerm op te halen. 

Wat is een bijenzwerm?

In de maanden mei en juni en soms ook nog wel in juli vermeerderen bijenvolken zich. Zij doen dit door een zogenaamde zwerm. Een flink deel van het volk, enkele duizenden bijen, gaat er vandoor met de koningin in hun midden. Ze gaan op zoek naar een nieuw onderkomen. 

Voordat ze dit hebben gevonden maakt de zwerm een tussenstop. Ze vormen een klont bijen aan een boomtak, een hekje of een dakrand. Daar blijven ze een paar uur tot soms een paar dagen hangen. In de tussentijd gaan verkenners op zoek naar een nieuw 'huis'.
Hoewel een bijenzwerm er dreigend uit kan zien, is ze niet gevaarlijk. Bijen zijn er niet op uit om u te steken. Ze zijn alleen op doorreis en hebben niets verdedigen.

Neem afstand tot een zwerm en laat het geheel met rust

Bijenhouders helpen u graag van de zwerm af. Op verzoek komen ze de zwerm scheppen en nemen hem mee om het volkje in een kast of korf onder te brengen. Het kan zijn dat ze een kleine vergoeding vragen voor hun werk. Vraag dat gelijk aan de imker voordat hij de zwerm komt ophalen!