Over ons.

Wij zijn als gezin nu alweer zo'n 10 jaar geleden uit Utrecht verhuisd naar Sliedrecht.

Puur toeval is het wat ons naar Sliedrecht bracht…. We hebben eigenlijk gewoon op een landkaart een cirkel getrokken wat ongeveer een reistijd van 20 minuten zou inhouden naar het werk van Raymond, toentertijd nog in Nieuwegein. (Inmiddels- anno 2021- heeft hij een andere baan gevonden in de buurt van Sliedrecht).

Het voordeel van het wonen in Sliedrecht is dat we een grote en lange achtertuin hebben. Waar we het in Utrecht met 8 meter lang mochten doen, zitten we nu rond de 14 meter diep. En daar passen wel wat bijenkasten op.

In 2011 zijn we bij de Bijenvereniging van Dordrecht samen een opleiding gaan volgen over het houden en verzorgen van honingbijen. We wisten niets van en over bijen en zijn ons verder gaan verdiepen in het lezen van boeken, maar ook het volgen van nog allerlei andere cursussen die ons wijzer konden maken.

Het eerste jaar na de opleiding zijn we gestart met twee bijenvolken. In de loop der tijd is dat uitgegroeid tot nog steeds een hobbymatig aantal bijenkasten van ongeveer 14 stuks.

Het is mogelijk dat het aantal bijenkasten kan verschillen per jaar. Het ene jaar iets meer kasten, het andere jaar weer minder. Het heeft een beetje te maken met hoeveel zwermen we scheppen gedurende een jaar en welke bijenvolkjes sterk genoeg zijn om de winter door te komen.

Doordat we bij het natuurreservaat de Biesbosch wonen, waar de Reuzenbalsemien groeit en bloeit, hebben onze bijen tot laat in het jaar nog nectar en stuifmeel wat ze kunnen verzamelen. Hierdoor slingeren wij- net als alle andere imkers die hun bijen in de Biesbosch (of omgeving) hebben staan- nog eind september de laatste honing.

Overigens winteren wij onze bijen in op hun eigen honing en geven geen suikerwater mee in hun winterrust. Mocht het echter door weersomstandigheden zo zijn dat ze gedurende de winterperiode toch te weinig voer in de kast hebben, zijn wij wel genoodzaakt ze bij te voeren met een suikerdeeg.