“Als de honingbij van het aardoppervlak zou verdwijnen, zou de mens nog maar vier jaar leven. Geen honingbijen meer, geen bestuiving meer, geen planten, geen bloemen, geen dieren meer, geen mens meer". Albert Einstein.

Koninginnegelei 

Koninginnegelei is een stof die door de jonge bijen, niet ouder dan 14 dagen, wordt aangemaakt via de voedselklieren in hun kop. Met deze stof worden de bijenlarve de eerst drie dagen van hun bestaan gevoed. Vervolgens krijgen zij daarna een mengsel van honing en stuifmeelpollen te eten.

Een koninginnenlarve echter krijgt haar gehele leven koninginnegelei gevoed. Dit maakt het ook mogelijk dat een koningin groter wordt dan de andere bijen, maar ook als enige vruchtbaar is. Een koningin kan makkelijk 5 jaar oud worden. Afhankelijk van het seizoen worden de gewone bijen (werksters genoemd) zo'n 6 weken oud.

 

Koninginnegelei is lichtgeel van kleur en heeft een uitgesproken geur.

 

Het bevat o.a:

* Vit B2, B3, B4, B5, B6 welke noodzakelijk zijn voor onze energiehuishouding,

* Koper en Vit B6 wat bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem,

* Vit B1, B2, B3, B4, B5, B6, B8 en koper wat bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel,

* Levering van 10-HDA en P; specifieke vetzuren.

* Vit B9 en Zink

* Eiwitten en koolhydraten.

 

 

Honing kristallisatie uitgelegd:

Pure “rauwe” honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, wat een natuurlijk proces is. Elke honingsoort, elke andere soort nectar, bevat qua verhouding meer of minder glucose en fructose in zich wat het proces van kristallisatie beïnvloed. Dit houdt in dat ook elke honingsoort zich verschillend gedraagt qua kristallisatie proces in de loop der tijd. Zo kristalliseert Acacia honing bijna niet, maar Koolzaad honing heel snel. Dat houdt niet in dat de honing slecht geworden is! Het is een natuurlijk proces waarin de suikers zich gaan vormen tot grote kristallen. Honing kristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Het kristalliseren treedt op doordat de glucose in de honing een lagere oplosbaarheid heeft dan de fructose die zich beiden van nature in de honing bevinden. Sommige honing soorten kristalliseren uniform uit; anderen zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen in de pot, met de gekristalliseerde laag op de bodem en een vloeistof bovenop. De honing wordt hard, is niet meer smeerbaar, maar kan wel weer vloeibaar gemaakt worden door ze au bain-marie op te warmen. Doe dit echter onder een gecontroleerde temperatuur van niet hoger dan 35°C anders gaan alle waardevolle voedingsbestanddelen die zich van nature in de honing bevindt verloren. 

Verwarm honing nooit in de magnetron!

 

Nieuws

Ach, het is weer herfst.

31-10-2013 10:48
Na de storm van afgelopen dagen liepen we door de tuin en moestuin. Overal lag blad en de moestuin...

Doe mee en plant!

28-10-2013 08:41
Ik ben een beetje laat met het plaatsen van dit artikel, maar via de Nederlandse...

Surgihoney, een 'superhoning'!

14-10-2013 13:59
Volgens een artikel in The Daily Mail is er een nieuw soort 'superhoning' geproduceerd die...

Inmiddels is de kitten al weer 6 weken oud.

08-10-2013 09:47
Het gaat echt snel de tijd. Zo is de kitten geboren en voor je het weet is hij al 6 weken oud. Ik...

Leenram 2013-2014 opgehaald bij fokker.

07-10-2013 13:49
Zondag 6 oktober zijn we naar de fokker geweest in Olst waar we de leenram gingen uitzoeken voor de...

Let op kolibrievlinders

25-09-2013 06:43
Ze zijn gespot in Nederland! De kolibrievlinders. Wat lijkt het mij fantastisch deze vlinder...

Late Summer Fair Sliedrecht

16-09-2013 08:28
Afgelopen zaterdag 14 september hebben Raymond en ik op de Late Summer Fair gestaan op uitnodiging...

Collega imker helpen

04-09-2013 06:56
Op 26 augustus kregen we van een collega imker uit de buurt een mailtje dat in zijn volk de moer...

Een kitten geboren

01-09-2013 18:05
Op donderdagmiddag is er op de bodem van de kledingkast een kitten ter wereld gekomen. We hadden...

2013 is de beste vlinderzomer van de eeuw

22-08-2013 10:00
"Uit gegevens van het Landelijke Meetnet Vlinders blijkt dat 2013 andere goede zomers voor vlinders...
Onderdelen 291 - 300 van 328
<< 28 | 29 | 30 | 31 | 32 >>