Het weer afgelopen week

27-02-2021 09:46

Wat een fantastisch weertje......

Natuurlijk waren we niet uit de tuin te krijgen met dit mooie weer! Er werden planten en struiken in de grond gezet, blad verwijderd en oude takken opgeruimd zodat jonge plantjes de mogelijkheid krijgen om op te komen. Hier en daar komt toch echt al krokusjes en sneeuwklokjes naar boven. Jammer genoeg bloeit er bijna zo goed als niets. De honingbijen worden actief en enkele vliegen in en uit de bijenkast. Ze kunnen alleen nog maar water halen en zich ontlasten na deze (lange) winterzit die ze hebben gehad. Ik maak me wel een beetje ongerust over ze. Wij als imkers kunnen natuurlijk de bijenkasten in de gaten houden en eventueel bijvoeren als het nodig is de komende tijd. Kijk, als het warmer wordt en ze gaan steeds meer uitvliegen op zoek naar eten, maar ze vinden niets, dan moeten ze toch wel iets te eten krijgen van ons. Maar al die andere insecten die al wakker worden, hommels, solitaire bijtjes, straks de vlindertjes, lieveheersbeestjes...... waar moeten die dan van eten?

Dit zijn van die situaties die laten zien dat de natuur toch ook heel hard kan zijn....

Helaas kan ik deze beestjes niet bijvoeren, maar de vogeltjes nog wel. En dat moet ook nog steeds gebeuren! Zij vinden nu ook zo goed als geen voer in de natuur. Dus nog trouw vogelzaad bijvoeren dus de komende tijd, als het niet koud meer is is vetbollen voeren niet goed meer. Geef ze dan liever maar vogelzaden, totdat echt alles meer tot bloei komt. 

 

Maar goed, wij moeten nog heeeeel veeeel opruimen in de tuin aan rotzooi wat we nog steeds niet hebben gedaan. Nu het mooier weer wordt en het weer gaat kriebelen, worden er concretere plannen gemaakt hiervoor. En er moeten weer houtsnippers gehaald worden bij de gemeente....Dus....

Morgen gaat Raymond alle bijenkasten nalopen en open maken om te kijken hoe de volken ervoor staan qua voer. Dan weten we ook zeker welke volken de winterperiode doorgekomen zijn tot nu toe. Is elk jaar weer een onzekere periode wat dit betreft.

 

Ik heb vandaag mijn eerste solitaire bijtje al gezien, dit is dus geen honingbij voor de leken onder ons. Ik ben benieuwd wat ik morgen mag verwachten als ik in de tuin aan het werk ben. Wordt vervolgd.....