Zwerm in wilg....

16-07-2018 08:44

De nieuwe ontwikkeling?!

Ik heb vandaag een zwerm gevangen die echt heel ongemakkelijk in de wilg hing. Wel op ooghoogte, maar helemaal tussen de knot en de nieuwe takken in. 

Omdat Raymond gisteren proef op de som had genomen bij het vangen van een zwerm die zich gaan nestelen was in staaldraad door de zwerm "op te stofzuigen" heb ik deze methode vandaag ook uitgeprobeerd bij deze zwerm. 

 

Het is natuurlijk geen echte stofzuiger met een zak. Het is een "as-zuiger" zoals Raymond het noemt. Ik had nog nooit van een as-zuiger gehoord, maar ja, da's meer mijn tekortkoming dan.

Welnu, het is een ijzeren ton met een aansluiting voor een stofzuigerslang. Op hetzelfde deksel waar de stofzuigerslang in gaat, zit ook een slang van de emmer zelf waarmee de bijen opgezogen kunnen worden. De zuigkracht van onze stofzuiger is instelbaar, dus op de aller zachtste stand worden de bijen opgezogen. Door een ijzerenfiltertje in het deksel worden ze niet de stofzuiger zelf ingezogen. En als je het meerendeel hebt, liefst alles natuurlijk maar soms gaat dat niet altijd, kunnen ze zo een bijenkast "ingegoten" worden.

 

Ik vind het apparaat wel een uitkomst voor die plekken waar de bijen niet of bijna niet te scheppen zijn. Nu kreeg Raymond commentaar op facebook hierover, dat het ook kan met een raam broed uit een andere kast. Dat klopt. Maar ik wil niet een andere kast opentrekken om er een raam broed uit te verwijderen om vervolgens weer het broednest aansluitend te moeten maken, dus de ramen moet gaan losmaken en weer gaan ordenen in de kast. Geeft veel te veel onrust in die kast. 

Een ander bezwaar voor deze methode vind ik dat je niet kunt gaan reizen met zo'n kwetsbaar raam het risico lopende dat de larven in dat raam overlijden door temperatuurschommelingen. (In de bijenkast is het 35 graden!).

Nee, dan vind ik deze methode met de stofzuiger een goede oplossing. 

 

De bijen zitten inmiddels in een 10-raamskast en we zullen morgen wel zien of ze de kast geaccepteerd hebben of toch liever ergens anders in willen gaan wonen.....