De Moestuin

 

Hieronder willen we u graag vertellen over onze moestuin.

 

De start:

Toen we in Utrecht woonden hadden we al een volkstuin. Doordat we naar Sliedrecht verhuisden was de reistijd naar de volkstuin te lang en hadden we de tuin maar opgezegd. Bij één van onze wandelingen door Sliedrecht en Papendrecht kwamen we langs een moestuincomplex dat pas aangelegd was in Oosteind. Het was ongeveer 10 minuten lopen van ons huis. Dus dat leek ons wel wat. We hebben het adres van de plek opgezocht en hebben ons aangemeld. Helaas was de laatste tuin net weg gegeven en kwamen we op de wachtlijst terecht. Na een half jaar kregen we bericht dat er een stukje vrij was gekomen. Een mooi stuk op het begin van het complex en we zeiden direct ja. Het was in januari dus konden we meteen aan de slag met het inzaaien en poten van aardappelen. Dit was in januari 2012. 

 

Eind 2012 hebben we paddestoelenmest op het stukje moestuin  gelegd en zo de hele winter laten liggen. Deze mest koopt de Tuinvereniging groot in en verkoop het per kub aan de leden van het complex.

 

Een week geleden - zondag 7 april 2013- hebben we de moestuin omgespit. Op zondag de 14e april zijn de aardappelen gepoot, de hoofdteelt bestaat uit één ras namelijk de Frieslander, en de groenten gezaaid. De Frieslander doet het goed op de grondsoort van de moestuin (tip gekregen van mede tuinders). Daarnaast hebben we wat oudere rassen b.v de Peach Bloom uit 1850, Koopmans Blauwe (uit 1937) en de Truffelaardappel gepoot. De Truffelaardappel heeft een blauwe binnenkant en als je de aardappel kookt wordt het water groen! Verder hebben we dus tuinbonen (gekregen, dus wat voor ras het is weet ik niet), radijzen, gewone oranje wortelen gezaaid, uien- en sjalottenbollen in de grond gezet.

     

Links de moestuin in het voorjaar en rechts in de lente van 2013

 

 Woensdag 15 mei 2013:

Vandaag hebben we broccoli, bloemkool, rode kool, groene kool, witte kool, sla, koolrabi en chrysanten gepland en een net er overheen gespannen (vorig jaar hadden we houtduiven die zich te goed hadden gedaan aan de jonge plantjes, dus dit jaar dit proberen te voorkomen).

   

Dinsdag 25 juni 2013:

We zijn al enige tijd niet op de moestuin geweest. Gedeeltelijk door het slechtere weer, maar we zijn ook erg druk met de bloementuin thuis. Ook die stagneert een beetje door het weer. Er zal wel veel onkruid staan denk ik.

Woensdag 3 juli 2013:

In het weekend naar de moestuin geweest en inderdaad stond er veel onkruid, vooral veel distels. Even 3 uur werken en zie daar: een onkruidvrije moestuin, maar voor hoelang? En dan kan je sla oogsten, dat gebeurt dan ook in grote aantallen, dus we kunnen de buren ook weer voorzien.

Woensdag 17 juli 2013:

Vanavond bij de moestuin langsgeweest en warempel...het onkruid viel enorm mee. De groenten en aardappelen evenals de wilde bloemenrij achteraan in de moestuin groeiden weelderig.

Donderdag 18 juli 2013:

Gisteravond waren we al geweest op de moestuin en zagen dat de eerste aardappelen (Frieslanders) gerooid konden worden. Dat hebben we vanmiddag gedaan (in de volle zon!).

Raymond deed het zware werk en ik zocht de aardappelen:

We hadden een grote opbrengst, dat wordt weer uitdelen aan onze buren, anders is het veel te veel voor ons.

En dan de doperwtjes doppen, volgens Raymond een "-klus":

Zaterdag 10 augustus 2013:

Gisteren op de moestuin geweest en hebben weer een hele zak aan bonen geplukt. Bieten gerooid en courgettes geplukt (noem je dat zo?!).

We zijn maar amateurs wat het tuinieren betreft. Onze bonen hangen aan een gammel hekwerk van bamboestokken. We hebben kris kras door de moestuin zonnebloemen staan, hele mooie zelfs, die spontaan op zijn gekomen in de tuin. Vanwege mijn allergie moet ik oppassen voor de bijen en hommels die op de zonnebloemen afkomen. Hoewel er veel meer hommels op af komen dan honingbijen. Gek genoeg zijn de hommels minder "opvliegerig" dan honingbijen en wespen.

Over wespen gesproken...wij hebben weer wespen op bezoek, het is weer de maand waarin de volwassen wespen geen voeding meer krijgen van hun larven en nu op zoek gaan naar andere insecten en rot fruit (of limonade) om op te eten. De wespen vliegen nu ook bij de bijenkasten in de hoop een bij te kunnen vangen of een dode bij te vinden die voor de kast ligt.

Ondanks het feit dat het nuttige dieren zijn -op hun manier- heb ik het niet zo op wespen. Ze zijn zeker in de komende periode erg opvliegerig en steken voor je het weet. Dus oppassen geblazen...

Maandag 28 oktober 2013:

Wat een weer! Storm, veel wind, vallend blad, maar ook vallende bomen. Heel Nederland heeft er last van. Wij werden vanmorgen gebeld door de voorzitter van de volkstuinvereniging. Ons tuinkastje was weggewaaid en lag in de sloot. Aangekomen bij de moestuin lag inderdaad ons kastje in de sloot. Het was (gelukkig) gedeeltelijk ondergelopen met water waardoor het niet weggeblazen werd terwijl er toch flinke windvlagen voorkwamen. We hebben het kastje uit de sloot getrokken, maar toen begonnen pas echt de problemen. De wind kreeg het kastje in zijn greep. Soms moesten we met z'n twee-en ons hele gewicht in de strijd gooien anders was het echt weggeblazen. Toen opeens kwamen er twee mannen aanlopen, ook tuinders bij hetzelfde complex, die ons hielpen om eerst de platen uit het frame te halen. Maar ja, het kon niet door de deur van het hek, het frame is te breed. Dan maar weer in de sloot neergeled, vastgebonden en wachten tot het weer beter is en we het tuinkastje uit elkaar kunnen schroeven.

  

Woensdag 13 november 2013:

Ach, het is al weer bijna winter zeg. De moestuin ligt er weer zeer triestig bij. Veel is afgestorven en al verwijderd uit de tuin. We hebben nog spruitjes staan, boerenkool, winterprei, ja, dat is het wel zo'n beetje. Volgend jaar moeten we nieuwe aardbei-plantjes zetten. Er komt nog een gele frambozenstruik bij de rest van de struiken achterin de tuin. Het tuinkastje zetten we weer pas volgend voorjaar op, immers het seizoen is qua opkweek toch al lang voorbij. De vogels hebben inmiddels de zaden van de zonnebloemen opgegeten, dus de zonnebloemen konden ook verwijderd worden.

Wat een verschil hé, links herfst, rechts nog zomer.

Zondag 1 december 2013:

Nog foto's van december 2013 toen we nog even op de moestuin gingen kijken. Troffen we rupsen en poppen aan van de koolwitvlinder op een groen-afvalzak.